БДС у IFLA Global Vision пројекту

Пројект „IFLA Global Vision“ покренуо је дискусију о будућности библиотека у 140 земаља на шест континената. Циљ је да се формира поље за обједињено деловање библиотека и библиотечких стручњака широм света а кроз које ће библиотеке деловати у складу са циљевима одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године. Пројекат је покренут у априлу ове године у Атини (том састанку је присуствовала колегиница Весна Вуксан, као IFLA лидер и члан УО БДС), а одмах су у месецу мају одржани скупови у САД, Камеруну и Египту, а касније током јуна и јула и у Аргентини, Сингапуру и Шпанији.

Све ове организоване радионице окупиле су укупно 178 библиотекара из целог света који су кроз изузетно конструктивну дискусију дали значајан допринос, али је вероватно још значајније што ће они бити представници који ће координирати даљу дискусију и гласање о основним вредностима библиотечког пословања у будућности у својим земљама. Саме радионице и дискусија су само прва фаза пројекта који се наставља гласањем (гласање ће бити могуће онлајн након отварања платформе 21. августа 2017 у току ИФЛА Конгреса у Вроцлаву) и одржавањем радионица у свакој земљи која је имала свог представника.

Гералд Лајтнер, генерални секретар ИФЛА-е нагласио је да је ово пројекат кроз који ће се чути гласови свих библиотечких стручњака из целог света. Одговоре на питања места, положаја, изазова и деловања библиотека у савременом свету у процесу глобализације, даће сами библиотекари. Мото пројекта је „Заједно стварамо будућност“.
Да се различити типови библиотека из различитих крајева света суочавају са сличним изазовима потврдило се и на радионици која је одржана у Мадриду 5 и 6. јула 2017. године уз учешће 37 библиотекара из 34 европске земље. Инсистирање на слободном приступу, отворености за иновативне програме у библиотекама као и директно укључивање библиотека у реализацију циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године само су неке од основних вредности које се појављују као резултати дискусија библиотекара са свих континената.
Библиотекарско друштво Србије на састанку у Мадриду представљала је Даниела Скоковић, виши библиотекар и члан Управног одбора БДС-а. Након дводневне радионице колегиница Скоковић ће се ангажовати да ширу библиотечку јавност упозна са пројектом као и да кроз организовање радионице за представнике свих библиотека из Србије анимира библиотечке стручњаке да гласају и својим одговорима утичу на креирање завршног извештаја са смерницама за рад библиотека у будућности. Одржавање радионице планирано је за другу половину септембра 2017. године.
Више информација о пројекту може се пронаћи и на сајту globalvision.ifla.org.

You may also like...