ИФЛА Глобална визија: Прва фаза је завршена!

У дискусији у оквиру пројекта ИФЛА Глобална визија учествовало је 140 земаља са 6 континената. Сада је ред на Вас! 
Учествовање у дискусији пројекта Међународне федерације библиотекарских удружења и институција (ИФЛА) Глобална визија (International Federation of Library Associations and Institutions IFLA Global Vision) представља прави подухват са тежњом да се утемељи  пут ка будућности уједињене библиотечке струке и већ на почетку се показао као изузетно значајан.

Невероватних 178 библиотекара из скоро 140 земаља из целог света нису били само укључени у дискусију већ су прихватили ову јединствену кампању и упутили речи охрабрења  учесницима радионице одржане на континенту који је преузео штафету.  Библиотекари  из Азије и Океаније, подстакнути искуством стеченим у пројекту Глобална визија, упутили су срдачну поруку и поздрав библиотекарима Европе који су нестрпљиво ишчекивали одржавање скупа у Музеју Прадо, 5 и 6. јула 2017. године следећим речима:
„Повежите се са Азијом и Океанијом! Ово је прилика да радите са нама и да ми радимо са Европом…Ово је искуство које проширује видике. Сви ви у Мадриду, будите отворени, активни и храбри! Укључите се, уз помоћ организатора радионица, и убрзо ћете видети позитивне резултате!“
Регионалне радионице пројекта ИФЛА Глобална визија усмериле су своју пажњу на јачање веза у библиотечкој области, као и на давање одговора на брзе промене у оквиру процеса глобализације који пружа мноштво могућности, али и изазова. Од првог иницијалног састанка који је одржан овог пролећа у Атини, свака од нередних радионица дала је свој допринос у правој, великој реци идеја.
Инклузивни приступ, као одговор на могућности и изазове, омогућио је да се чује глас сваког учесника, а током радионице одржане на афричком континенту такав став је одлично дефинисан следећом изјавом:
„Сви смо повезани. Нико није искључен. Ако не успостављамо везе и не умрежавамо се, нећемо ништа постићи.“
Генерални секретар ИФЛА-е, Гералд Лајтнер, који је био и водитељ свих регионалних радионица, рекао је:
„Од како је ИФЛА покренула дискусије у оквиру пројекта Глобална визија био сам импресиониран одзивом  библиотечких стручњака из целог света, њиховом жељом да се укључе и дискутују о томе какво библиотекарство нам је потребно у будућности и како да ојачамо библиотечку област и да се више повежемо како би спремно одговорили на изазове глобализације. Одржане радионице су само почетак. Сада је потребно да покрет Глобална визија стигне до свих. Желимо да се дискусије покрену у свакој држави, у свим заједницама и свим библиотекама како бисмо чули сваки глас.“
Сада, ИФЛА жели да чује глас сваког библиотекара из библиотека широм света, јер ваше мишљење је најважнији потенцијал за будућност. Постоји неколико једноставних начина да се укључите и већ се по целом свету одвијају локалне радионице по узору на ове које је ИФЛА организовала, са материјалима који се могу преузети. Још једна важна информација – у понедељак, 21. августа 2017. године у току одржавања ИФЛА Конгреса у Вроцлаву, Пољска (WLIC) биће отворена онлајн платформа за гласање. Никада нисмо имали бољу прилику да кажемо шта мислимо и да се ујединимо у заједничкој библиотечкој мисији.
Посетите globalvision.ifla.org  и сазнајте како можете да учествујете у дискусији.
Заједно стварамо будућност! Придружите  нам се!

You may also like...