БДС на ИФЛА 2017 Конгресу

Библиотекарско друштво Србије од 17. до 25. августа реализује своју акцију „Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја“, током које ће група чланова Друштва бесплатно путовати на ИФЛА Конгрес у Вроцлаву и током пута посетити низ библиотека у Пољској, Словачкој и Чешкој Републици. Ову иницијативу подржало је и Министарство културе и информисања Републике Србије кроз пројекат на конкурсу Мобилности уметника и професионалаца у култури за 2017. годину, а средства су поред Министарства обезбеђена и из осталих прихода БДС.

На пут из Србије кренуло је укупно 19 колега из националних, универзитетских, високошколских и јавних библиотека, који су већ 18. августа имали прилику да посете изузетну Моравску библиотеку у Брну и упознају се са радом друге по величини чешке библиотеке. Љубазни домаћини спровели су БДС групу кроз све нивое ове библиотеке и припремили освежење за путнике из Србије.

Пут се наставио до Вроцлава, на 83. ИФЛА Конгрес, на којем је ове године регистровано преко 3.500 учесника из преко 120 земаља света. Из Србије је око 30 регистрованих учесника, што овај Конгрес чини најпосећенијим када су у питању библиотекари из наше земље. Минибус у организацији БДС значајно је допринео посећености Конгреса од стране колега из Србије, а важно је истаћи и да међу учесницима који су дошли у организацији БДС има аутора који излажу три рада и три постера, један добитник ИФЛА гранта и шест ИФЛА волонтера. Акција „1000 километара до 1000 идеја“ већ је добила значајну међународну пажњу и похвале колега из целог света, укључујући и председницу ИФЛА Дону Шидер.

You may also like...