Са пута од 1000 идеја

ИФЛА светски конгрес библиотекара 83. пут одржан је у Вроцлаву од 18. до 25. августа 2017. године. Међу 3.500 регистрованих учесника из преко 120 држава света нашло се и око тридесетак учесника из Србије, што је вероватно најбројнија делегација библиотекара из наше земље на ИФЛА конгресима до сада. Библиотекарско друштво Србије омогућило је за 19 колега, чланова БДС из библиотека свих типова, бесплатан пут до Вроцлава и назад, захваљујући пројекту Друштва Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја који је суфинансиран из средстава Друштва и одобреног пројекта на конкурсу Министарства културе и информисања.

Учесници конгреса из Србије са Барбаром Шлејхаген, председницом Немачког удружења библиотекара и ИФЛА МЛА секције
Поменути пројекат, односно иницијатива БДС, наишао је на одобравање и подршку међународне библиотечке заједнице, као и на значајну видљивост током самог Конгреса у Вроцлаву. Чланови БДС имали су нескривене симпатије колега из читавог света, због упорности, одлучности и оригиналности да се у неповољним условима малих или никаквих буџета за учешће на страним скуповима обезбеде средства за пут који је у реалности био дуг преко 2.500 километара у оба смера. Уједно, кроз активности свих учесника пута током Конгреса промовисано је и само Друштво, што је значајно подигло препознатљивост и видљивост БДС у међународним оквирима, нарочито и због чињенице да је ова година јубиларна за БДС. Сама председница ИФЛА Дона Шидер јавно је подржала иницијативу БДС, док је на једној од уводних сесија Конгреса пројекат Друштва и поменут због своје иновативности. Током трајања конгреса са председницом ИФЛА секције за библиотечка удружења (IFLA MLA) Барбаром Шлејхаген, која је и председница Немачког удружења библиотекара, договорена је сарадња за 14. Конференцију БДС у децембру ове године.

Чланови БДС испред Моравске библиотеке у Брну
Пут до ИФЛА Конгреса био је и пут кроз неке од најмодернијих библиотека Словачке, Чешке и Пољске, па су путници БДС минибуса током путовања посетили и следеће библиотеке ради упознавања са начином рада, нивоом развијености установа или само због надахнућа: Моравска библиотека у Брну, Јавна библиотека у Ополу, Шлеска библиотека у Катовицама, и Универзитетска библиотека у Братислави. Свака од ових библиотека може да буде пример другима шта локалној средини значе добро устројене и организоване установе, у које су оснивачи уложили значајна средства тако да представљају места окупљања својих заједница, центре истраживачког рада или депозите културног наслеђа. Захваљујући добро испланираном путу колеге из ових библиотека спремиле су организоване обиласке објеката и колекција, односно читаве изложбе грађе која је у вези са Србијом (као у случају Катовица), као и освежење и послужење за уморне путнике из Србије, што ће сигурно бити дуго памћено од стране чланова БДС. У то име Друштво је упутило узвратни позив колегама из Пољске, Чешке и Словачке да буду гости у библиотекама Србије.


Испред Библиотеке у Ополу
Да ли су хиљаде пређених километара отвориле пут до 1000 идеја сазнаће се већ ове јесени, када ће Библиотекарско друштво Србије организовати Форум БДС посвећен путу и учешћу на најзначајнијем светском скупу библиотекара. Чланови БДС који су као аутори радова, постера, чланови секција и радних тела ИФЛА учествовали на Конгресу, као и волонтери на 83. ИФЛА Конгресу пренеће своје импресије, утиске, мишљења ширем кругу заинтересованих колега, о чему ће БДС на време информисати стручну јавност. Остаје да се захвалимо свима који су подржали пројекат и инцијативу БДС, као и самим путницима на стрпљењу и показаном ентузијазму из следећих библиотека и установа: Народна библиотека Србије (2), Библиотека Матице српске (3), Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ Београд (6), Педагошки факултет Сомбор (1), Библиотека града Београда (1), Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево (1), Библиотека Београдске политехнике (1), Народна библиотека Пожега (1), Градска библиотека Нови Сад (1), Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ Чачак (2).


Шлеска библиотека у Катовицама


Испред Универзитетске библиотеке у Братислави

You may also like...