Данас у Њујорку: „Развој и приступ информацијама“ #DA2I

Данас у 18 часова по Њујоршком времену, IFLA објављује извештај „Развој и приступ информацијама“ у оквиру форума у Уједињеним нацијама „High Level Political Forum“ #HLPF, а коме присуствује и БДС.
Слоган овогодишњег форума је „Нико не сме бити заборављен“.
Видљивост библиотека у УН 2030 Агенди
Идеја о изради DA2I извештаја рођена је у оквиру Лионске декларације о приступу информацијама и развоју која, са преко 600 потписника, позива глобалне институције и удружења да осигурају „да сваки појединац  има приступ, да је у стању да разуме, користи и дели информације неопходне за унапређење одрживог развоја и демократског друштва“.

DA2I је први у низу извештаја који прати напредак који земље остварују у промовисању смисленог приступа информацијама као једном од циљева одрживог развоја Уједињених нација (UN SDGs). Извештај пружа и доказе који иду у прилог приступу информацијама као начину за постизање промене у одређеним областима које покрива УН 2030 Агенда.
Библиотеке као кључни „играчи“
Главни циљ DA2I извештаја је подизање видљивости библиотека у контексту УН 2030 Агенде. Ту ће се наћи и низ алата за библиотекаре који могу помоћи при повезивању са другим организацијама и кампањама које промовишу приступ информацијама, као и водич за разговоре о доприносу који библиотеке остварују у развоју.

DA2I извештај настао је у сарадњи са TASCHA (Technology & Social Change Group) и представља најновији корак у заговарању које је IFLA започела 2012. године, од када је успела да инкорпорира приступ информацијама као неодвојиви део УН 2030 Агенде (циљ 16.10).
Овај извештај се надовезује на Међународни програм заговарања (International Advocacy Programme / IAP) у који су се само у протеклој години укључиле 73 земље, међу њима и Србија. IAP подстиче национална библиотекарска удружења да раде на подизању свести о важности циљева одрживог развоја на националном и регионалном нивоу и укључивање библиотека у планирање националних планова развоја.
Делегација IFLA-е на #HLPF
Делегација IFLA-е учествује на #HLPF као најважнијем годишњем догађају Уједињених нација у вези са циљевима одрживог развоја. Делегацију чине: Дона Шидер (председница IFLA-е), Гералд Лајтнер (генерални секретар IFLA-e), Глорија Перез Салмерон (будућа председница IFLA-e), Стивен Вајбер (IFLA), Ингрид Бон (IFLA), Марија Виолета Бертолини (IFLA), др Хелена Асамоа Хасан (AfLIA) и четири библиотекара из програма за лидере: Весна Вуксан (Србија), Елвира Лапуз (Филипини), Џонатан Хернандез (Мексико) и Мандиаје Даје (Сенегал).

Заговарање се одвија кроз свакодневне сусрете са званичницима, учешће у сесијама и радионицама и организацију догађаја као што су „Making development smart and inclusive: How access to information can deliver the SDGs“ 11. јула, „2030 Vision: How Libraries Support the UN’s Work on Sustainable Development“ који је одржан 13. јула у УН библиотеци, и званичну објаву извештаја DA2I 17. јула 2017 у главној згради Јавне библиотеке Њујорка (NYPL).

Пратите дешавања на IFLA блогу, Твитеру @IFLA и @IFLA_Lib4Dev, и на Facebook страници. Ако преносите објаве, користите тагове #DA2I #Lib4Dev #HLPF #GlobalGoals.
DA2I извештај потражите на вебсајту https://da2i.ifla.org/, а ако сте заинтересовани за улогу IFLA-e у УН 2030 Агенди, више информација доступно је на: www.ifla.org/libraries-development
 

You may also like...