Одржана ИФЛА / БДС радионица о библиотекама и УН 2030

Ефектне приче, кратки филм, медијски наступ, друштвене иновације, заговарање, необични аргументи, „продавница идеја“… све ово је могло да се види 28. и 29. маја 2018. године у Универзитетској библиотеци у Београду када је одржана ИФЛА Регионална радионица „Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја“.

Радионици је присуствовало 25 библиотекара из целе Србије, 5 студената са Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, и колегинице из Хрватске и БиХ које су уједно били и предавачи на радионици.

Скуп су отворили проф. др Александар Јерков, др Богдан Трифуновић и Карла Херши, стална координаторка УН у Србији, а другог дана радионицу је путем видео поруке отворила Ингрид Бон, менаџер развојних програма из ИФЛА-е.


Бавили смо се заговарањем, причама, филмом, друштвеним иновацијама и медијским наступом, а предавачи су били Весна Вуксан, Даворка Пшеница, Едита Бачић, Алмедина Салихагић, Милена Костић, Јасна Бркић, Мирјана Нешић, Александра Владисављевић и Младен Ђукић.

Међутим, оно без чега радионица не би била успешна јесте одлична енергија и сјајне идеје о улози библиотека у остварењу глобалних циљева, ентузијазам и креативност учесника радионице, те повезивање на један несвакидашњи начин. Врвело је од досетки и решења, те су полазници имали прилику да сами усмеравају курс ове дводневне радионице.


Радионица у Београду је друга по реду у оквиру заједничког пројекта БДС, ХКД, БАМ и SEALL. Прва радионица одржана је у Загребу 17. и 18. априла 2018. године, а трећа ће бити у Мостару 22. јуна. Полазници ових радионица добијају ИФЛА сертификате, јер су радионице реализоване у оквиру ИФЛА Међународног програма за заговарање (IFLA IAP).
Библиотекарско друштво Србије је главни координатор IFLA IAP пројекта „Unlocking the Potential of Libraries in South-East Europe through Regional Cooperation and Sustainable Development“. О пројекту и свим активностима БДС на пољу Агенде УН 2030 можете сазнати више на следећем линку: http://2030.bds.rs

You may also like...