О дигиталним вештинама на IFLA конгресу 2022

Светски библиотечки и информациони конгрес IFLA-e одржан је уживо након две године паузе због пандемије, у Међународном конгресном центру у Даблину, у Ирској, од 26. до 29. јула 2022. године. Конгрес је окупио преко 2000 учесника, 200 волонтера из 96 земаља света.

Мирјана Нешић, координаторка библиотека из Академије техничких струковних студија Београд и чланица чланица Библиотекарског друштва Србије учествовала је на конгресу, реализујући радионицу за библиотекаре „Digital skills on fire“, као представница IFLA AVMS (Секције за аудиовизуелну и мултимедијалну грађу), а и сарадњи са IFLA New Professionals SIG.

Радионица се бавила коришћењем апликација и програма отвореног кода за помоћ корисницима да креирају и процењују аудиовизуелни садржај. Учесници су научили како да креирају, користе и деле неке од мултимедијалних облика, али су такође учили и о синтетичким медијским апликацијама које се користе за манипулисање аудиовизуелним садржајем – као и како да развију вештине које се користе за процену и верификацију дигиталних информација.

Са више од 50 ентузијастичних и веома посвећених учесника из целог света (15 земаља са 4 континента), радионица је у потпуности успела. На наше задовољство, радионицу је званичан сајт ИФЛА представио као један од врхунаца првог дана конференције.

You may also like...