In memoriam – Весна Црногорац

Библиотекарско друштво Србије са тугом и жаљењем се опрашта од колегинице Весне Црногорац, дугогодишњег секретара Друштва, бивше директорке Библиотеке у Гаџином Хану, активистикиње за борбу против корупције, доктора информационо-комуникационих наука. Весна Црногорац преминула је 21. августа 2022. године, у 62. години живота.

Била је секретар БДС од 2004. до 2016. године, када се активно залагала и борила за ревитализацију и подизање угледа удружења након периода неактивности и прекида у раду. Током тог периода била је и председник Комисије за слободан приступ информацијама и интелектуалне слободе. Коауторка је Етичког кодекса библиотекара Србије, чију је израду надзирала и као председница истоимене Комисије. Била је учесник многобројних конференција са излагањима и презентацијам, као и предавач по позиву у великом броју установа. Написала је десетине стручних радова у домаћим и странима часописима на велики број тема из библиотечко-информационе делатности. Била је и уредник зборника радова БДС, као и стални члан организационих одбора конференција БДС. Ауторка је књиге „Јавне библиотеке и демократија“ (Clio, 2018).

Као активиста за борбу против корупције била је веома активна у невладином сектору и у граду Нишу, где је писала колумну за портал Медијска кутија. Коауторка је књиге „Грађани Ниша против корупције“.

Добитница је награде Запис Библиотекарског друштва Србије за трајан допринос библиотечко-информационој делатности.

Весна Црногорац завршила је Правни факултет у Нишу, а докторске студије на Филозофском факултету у Загребу.

You may also like...