Годишња скупштина Подружнице библиотекара Срема

Подружница библиотекара Срема, као део Библиотекарског друштва Србије, окупља библиотечке раднике Срема. Постоји и ради у континуитету од 1962. године. Подружница није прекидала рад чак ни у периоду када је само Друштво било неактивно.
Годишња скупштина Подружнице редовно се одржава сваке године, а домаћин и организатор је једна од сремских библиотека, редоследом који је утврђен на основу азбучног реда седишта библиотека. Ове године улогу домаћина имала је Народна библиотека у Пећинцима, 18. маја 2018. године.

После уводне речи Невене Наић, директорке пећиначке Библиотеке, те поздрава који је учесницима упутио Рајко Секулић, директор Библиотеке „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици, вођење Скупштине преузела је Ружица Станковић, председница Подружнице библиотекара Срема.

Дејан Ристић, историчар, некадашњи управник Народне библиотеке Србије, један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем, одржао је предавање „Библиотеке и културно наслеђе“. Подсећајући да је у дужем временском раздобљу код нас однос према култури такав да се о њој може разговарати као о области чији је опстанак суштински угрожен, Дејан Ристић је апострофирао место, улогу и значај библиотека као чувара културног наслеђа, указујући на њихов све тежи положај, иако чине најбројнију мрежу установа културе и имају највећи број запослених радника у области културе.
Подружница библиотекара Срема од 1997. године објављује своје гласило. Управо је изашао из штампе осамнаести број Годишњака библиотека Срема за 2017. годину, а представила га је Милијана Дмитровић Торма, одговорни уредник публикације. Најновији број Годишњака доноси двадесет стручних радова сремских библиотекара, подељених у рубрике Наша пракса, Из историје Срема, Сусрети и Библиографија.
На Годишњој скупштини Подружнице сремских библиотекара уобичајено је да се подносе извештаји о активностима у Подружници током протекле године. Вера Новковић известила је о 54. Сабору библиотекара Срема у Иригу, док је Ружица Станковић, председник Подружнице, детаљно представила рад Подружнице, али и значајне активности Библиотекарског друштва Србије у 2017. години.
У редовном сусретању са књижевним ствараоцима „Са писцем у подне“ представљена је студија Породична преписка кнеза Милоша Обреновића, ауторке др Татјане Брзуловић Станисављевић, библиотекара саветника у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду. Књига је настала на основу архивске збирке Јоце Вујића, коју чува Универзитетска библиотека. Са ауторком је о књизи разговарао Дејан Ристић.

У пријатном расположењу на заједничком ручку настављена је размена искустава и договорени будући заједнички пројекти.
„Активно учествовати у послу којим се бавимо значи покушати сачувати у животу лепоту и достојанство који нам он пружа, сведочити истину коју нам он сведочи, понекад ризиковати и бити храбар.“ (Милијана Дмитровић Торма, библиотекар у Библиотеци „Глигорије Возаровић“ у Сремској Митровици)
Весна Степановић

You may also like...