Сабор библиотекара Срема

50. Сабор библиотекара Срема одржан је 4. октобра 2013. године, у Српској читаоници у Иригу. Иришка читаоница, 171 годину стара, већ пола века домаћин је овог скупа сремских библиотекара, који се, под окриљем Подружнице библиотекара Срема, сабирају да размене искуства, обележе значајне годишњице, личности и догађаје из наше културне историје.
Поводом пола века Сабора, објављена је и овом приликом представљена књига Весне Петровић “Иришка сусретања: 50. Сабор библиотекара Срема“. Делове из књиге казивали су Зорица Мишчевић и проф. др Жељко Вучковић
О Еустахији Арсић, првој српској књижевници после Јефимије, рођеној Ирижанки, говориле су Гордана Ђоковић и Драгана Грујић.
Сремско библиотекарство ове јесени бележи тридесет година од првих Сусрета библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића, о чему је говорила Весна Степановић, директор инђијске библиотеке.
Овогодишњу Награду „Доситеј Обрадовић“, коју Подружница додељује за стваралачки рад и допринос развоју и унапређењу библиотекарства и професије додељена је Браниславу Јовичићу из Српске читаонице у Иригу.
Ратко Марковић Риђанин из НБС, представио књижевни рад академика Војислава Максимовића.
Посетом Винарији „Мачков подрум“ и заједничким ручком окончан је 50. Сабор библиотекара Срема.
библиотекари Срема
 

You may also like...