БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ            

IFLA: Глобална визија полеће!

Изазови са којима се библиотеке суочавају уз све већу глобализацију могу се решавати једино инклузивним, глобалним одговорима које дају уједињене библиотеке.

Дискусије под називом “IFLA: Глобална визија” званично су отпочеле у Атини у априлу 2017. године. Ови сусрети имају за циљ да окупе на хиљаде представника библиотека из целог света, како би што боље одговорили на изазове будућности.

Иза овог подухвата стоји IFLA, као модератор глобалне дискусије која ће се након иницијалног састанка у Атини одвијати кроз низ радионица и састанака на високом нивоу у различитим крајевима света.

Весна Вуксан, члан УО БДС-а, као координатор IFLA New Professionals SIG учествовала је на радионици у Атини која је окупила запослене у IFLA-и, чланове Управног одбора, председнике и координаторе комисија и секција.

Европски састанак је предвиђен за јули 2017. и укључиће представнике националних библиотекарских удружења.

План одржавања регионалних радионица

Веб платформа намењена глобалној дискусији доступна је на следећем линку: globalvision.ifla.org

Даљи састанци и онлајн дискусије [#iflaGlobalVision] предвођени библиотекарима из целог света надовезаће се на иницијативу започету у Атини. Истовремено, вебсајт „Глобална визија“ нуди кључне инфорамције о овом подухвату и обезбедиће материјале за рад и интерактивне механизме који омогућавају активно учешће свих заинтересованих библиотекара у дефинисању будућих изазова и давања приоритета одређеним активностима.

Спремни да се укључите у изазове? IFLA жели да вас чује!

IFLA тренутно прикупља и анализира закључке разговора у Атини, заједно са подацима са гласања које се одвијало током дводневне радионице. Овај јединствени материјал ће послужити као основа за “Извештај о глобалној визији”  који је најављен за почетак 2018. године. На основу извештаја који ће обухватити и резултате регионалних радионица, библиотеке широм света ће радити на конкретним плановима који ће глобалну визију преформулисати у практичне кораке.

IFLA чврсто верује библиотеке могу да испуне прави потенцијал само ако су уједињене и повезане: да изграде писмена, информисана и партиципативна друштва.

Посетите вебсајт IFLA: Глобална визија за више информација.

Текст преузет и адаптиран: https://www.ifla.org/node/11317.

 

Објављено под: IFLA, Вести, међународна сарадња, сарадња

Comments are closed.