Одржан Форум у Лесковцу о новом закону

Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са Народном библиотеком „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Подружницом БДС за Јабланички округ, успешно је 10. јуна организовало нови Форум БДС „Изазови библиотека у доба савремених медија“ који је био посвећен теми примене новог Закона о заштити података о личности у библиотекама (од августа 2019. године). Домаћин Форума била је Народна библиотека „Радоје Домановић“. На скупу којем је присуствовало преко 60 колега из свих типова библиотека говорило се о променама које се могу очекивати у раду библиотека због прикупљања података од корисника, као и о могућим последицама примене овог Закона у наредном периоду.

На почетку скупа окупљенима су се обратили Весна Илић, в. д. директора Народне библиотеке „Радоје Домановић“, др Драгана Милуновић, заменица управника НБС, и др Богдан Трифуновић, председник БДС. Реч је узео и Миша Стојановић из Народне библиотеке Србије, који је говорио о првом консултативном скупу на ову тему за запослене у култури, који је организован у мају ове године од стране Министарства културе и информисања.

Предавач по позиву као стручњак за ову тему била је Јелена Адамовић, адвокат и истраживач у „Share fondaciji“, Београд, која је након детаљног образложења новог закона одговарала на многобројна питања присутних колега, објаснивши и демистификујући одређене сегменте примене Закона. Јелена Адамовић је и једна од ауторки „Водича кроз Закон о заштити података о личности и GDPR“, који је у марту 2019. године објавила „Share fondacija“, а који је могуће преузети са веб-сајта Фондације на адреси https://www.sharefoundation.info/Documents/vodic_zzpl_gdpr_share_2019.pdf

У циљу да што више колега непосредно стекне увид у садржај и ток Форума у Лесковцу, домаћини су снимили целокупан Форум и линк до снимака делимо овим путем. Уједно се захваљујемо Народној библиотеци у Лесковцу на успешној организацији и срдачном дочеку који је приређен за све учеснике и госте, а Библиотекарско друштво Србије придружује се честиткама поводом 140 година од оснивања лесковачке Библиотеке.

Први део: https://drive.google.com/file/d/1H5OU7_6RNslRUW9RFnUhFtZX2dE558gS/view

Други део: https://drive.google.com/file/d/1ywB5gfvIQl1ZBkgg6C1I0GUVwGHF2EMr/view

Трећи део: https://drive.google.com/file/d/16tLif8cV7_EvSDlYWsqOe_m0Dg8wTyA1/view

Четврти део: https://drive.google.com/file/d/1H6adn3FKSmJZEDvU51lPGpYK_Q6kGjJP/view

You may also like...