Форум БДС у Ваљеву

У организацији Библиотекарског друштва Србије (БДС) и Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, у свечаној сали Ваљевске гимназије 12. априла 2017. године одржан је Форум БДС на тему Набавна политика у јавним библиотекама: о јавним набавкама практично. Реч је, заправо, о проблемима са јавним набавкама књига, са чим су суочене библиотеке које купују књиге у вредности већој од 500.000 динара годишње. Набавка коју спроводи ваљевска библиотека презентована је на Форуму БДС у време прошлогодишњег Сајма књига и изазвала је пажњу присутних библиотекара, издавача и писаца.

У Ваљеву се, овог априла, пред ускршње празнике, окупио бројан библиотечки свет. Крагујевац, Кикинда, Чачак, Београд, Љиг, Осечина, Нови Сад, Инђија, Љубовија, Ариље, Неготин, Смедерево, Краљево, Нови Пазар, Лазаревац, Ужице и Ваљево имали су своје представнике у директорима библиотека и библиотекарима. Осим представника јавних библиотека, учествовали су и библиотекари из Библиотеке Матице српске (национална библиотека) и из библиотеке Дома културе Студентски град (специјална библиотека). На Форуму је било око 40 библиотекара из целе Србије, из 17 општина и градова.
Након поздравне и уводне речи директора Библиотеке, Виолете Милошевић, у име домаћина, присутнима се обратио Богдан Трифуновић, председник БДС и директор библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, који је говорио о активностима Друштва у вези са могућностима измене појединих чланова Закона о јавним набавкама, како би библиотеке биле изузете из обавезе спровођења јавних набавки. Министарству културе и информисања послат је прошле године, после Форума БДС на Сајму књига, допис за захтевом за изменама закона у делу који се односи на куповину књига за библиотеке, који је у међувремену прослеђен Министарству финансија, као надлежном. Очекује се да на једној од седница Народне скупштине у пролећном заседању, на дневном реду буду и измене Закона о јавним набавкама, да ли ће бити измена на задовољство бибиотекара, не зна се.

Из Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево обратили су се Виолета Милошевић, директор, Јосип Грачанин, систем инжењер и Александар Ђурић дипл.економиста, службеник за јавне набавке, који су говорили о искуствима и предностима квалификационог поступка јавних набавки, који пролази кроз две фазе. Ваљевска библиотека одлучила се за квалификациони поступак јавне набавке по узору на искуства европских институција, где је овакав модел најчешћи. Предност овог поступка превасходно је у обезбеђивању континуиране набавке књига у периоду од три године, чиме се предупређује кашњење у набавци актуелних наслова, као и ефикасно искоришћење финансијских средстава у току буџетске године. Овакве набавке раде се неколико пута у току године, што убрзава пут нових публикација до библиотека и читалаца. Ова два момента, актуелност и финансијска ефикасност, за библиотеке су веома важна, уколико се има у виду искуство из других библиотека, где поступак јавних набавки значајно успорава набавку књига, а да апсурд буде још већи, статистички извештаји су показали да се књиге набављају по вишим ценама, јер су дистрибутери преузели знатан део тржишта од издавача.
Уследила су питања и дискусија присутних директора и библиотекара о појединостима овог модела јавних набавки књига.
После радног дела, библиотекари су посетили Модерну галерију и изложбу слика Љубе Поповића, постављену пре неколико дана. Музеј завичајних писаца био је следећа дестинација гостију из разних крајева Србије, где су их “дочекали” прота Матеја Ненадовић, Љубомир Ненадовић, Милован Глишић, Николај Велимировић, Десанка Максимовић, Петар Пајић, Матија Бећковић и Радован Бели Марковић. Боравак посленика библиотечке струке у Ваљеву завршен је разгледањем поставке “Ваљевска болница” у Историјском архиву.

You may also like...