Форум БДС на Салону књиге 2017

Овогодишњи Салон књиге у Новом Саду угостио је већ традиционалну манифестацију Дани библиотека и библиотекара, у организацији Градске библиотеке у Новом Саду. На позив колега из те Библиотеке, Библиотекарско друштво Србије и ове године имало је простор на Данима библиотека и библиотекара, за одржавање првог Форума БДС у 2017. години. Форум БДС укључен је између две сесије акредитованог семинара „Библионица“ Весне Александровић из НБС. Иначе, први Форум БДС одржан је пре годину дана управо у Новом Саду, па је ово био својеврстан повратак БДС међу колеге Јужнобачке подружнице, која је у 2016. години била најбројнија подружница БДС, са 92 члана Друштва. Форум БДС прошле године био је један од иницијатора активности у Подружници Јужнобачког округа, чиме је оправдао своје одржавање на најбољи начин. Тим поводом скупу се обратила и Милица Кирћански из новосадске Библиотеке у име домаћина. Интересантно је приметити да је новосадски Форум БДС у 2016. години привукао пажњу до 50 колега, док је у 2017. било присутно најмање три пута више библиотекара.

Форум БДС ове године био је посвећен двема темама: промоцији научног часописа „Библиотекар“ за 2016. годину и информисању колега у вези акције „1000 километара = 1000 идеја“.

Часопис „Библиотекар“, број 1-2 за 2016. годину, објављен је за Дан библиотекара Србије 14. 12. 2016. године и ово је била прва промоција тог броја. О прошлогодишњем броју говорили су доц. др Драгана Грујић, главни и одговорни уредник, др Татјана Станисављевић и др Богдан Трифуновић, чланови редакције. Присутне колеге су обавештене и да је за 2017. годину предвиђено објављивање два броја часописа, број 1 у јуну месецу и тематски број 2 у децембру, који ће бити посвећен јубилеју 70 година постојања БДС. Позиви за радове су прослеђени још у фебруару месецу, па БДС позива све заинтересоване да својим прилозима буду део часописа Друштва.


О другој теми говорио је председник Друштва, др Богдан Трифуновић. Акција „1000 километара = 1000 идеја“ замишљена је 2016. године у оквиру иницијативе назване Библиотекари на путу, да српско библиотекарство у овој години искористи релативну близину IFLA конгреса у Вроцлаву и организовано учествује на најважнијем светском окупљању колега. Циљ је да се кроз организовани бесплатни превоз и друге погодности (око смештаја и плаћања котизација) омогући члановима БДС који први пут учествују на Конгресу и/или имају прихваћен рад/постер да буду део IFLA. На Форуму БДС речено је и да ће Друштво тражити додатне изворе суфинансирања читавог подухвата, како би се група од најмање двадесетак чланова БДС у августу упутила ка Пољској.

You may also like...