БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ            

Нови број часописа Библиотекар 1-2 (2016)

Нови двоброј научног часописа Библиотекар у издању Библиотекарског друштва Србије објављен је уочи конференције Друштва „Корисници библиотечких услуга: историјска перспектива и савремене тенденције” и обележавања Дана библиотекара Србије 14. децембра 2016.  Редакција у саставу: доц. др Драгана Грујић  (главни и одговорни уредник), др Богдан Трифуновић, др Нада Арбутина, др Татјана Брзуловић Станисављевић, др Драгана Милуновић, Оливера Кривошић, Бојана Вукотић, др сц. Марина Винај, доц. др Анна Ангелова и dr. Wooseob Jeong настојала је да унапреди часопис како би задовољио не само домаће стандарде, већ и како би се укључио у светске базе података. Поред редакције и аутора чланака, квалитету часописа допринели су рецензенти: Горан Влаховић, др Славица Гостимировић , проф. др Бојан Ђорђевић, доц. др Бојана Ласица, Оливера Настић, Александра Николић, Александра Поповић, др Адам Софронијевић, Ивана Спасојевић и Милица Шевкушић.

bibliotekar-1-2-2016-korice

Часопис садржи пет рубрика: Тема, Пракса, Хроника, Прикази, Документа и у оквиру њих научне, стручне, прегледне радове, приказе и преводе. Рубрика Тема доноси оригиналне радове написане по позиву, а у овом броју тема је отворени приступ. Такође, број доноси текстове о културно-образовним програмима за особе са инвалидитетом, квалитету услуга у факултетским библиотекама, самовредновању рада школских библиотекара, архивској регистратури, омладинској периодици у Краљевини Југославији, Библиотеци Музеја позоришне уметности Србије, приказ књиге Ниш и Нишлије на фотографијама и разгледницама: 1878-194 и приказ  одржане конференције „Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика”. Број је заокружен Ифлиним документима – Отворени приступ, Изјава о делима сирочадима и Електронска позајмица.

Часопис је објављен уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Овим бројем започета је сарадња са Емпoриа универзитетом из Сједињених Америчких Држава, који је спонзор часописа.

Нови двоброј подељен је учесницима Конференције БДС 2016, док ће ауторима радова, редакцији и рецензентима бити дистрибуиран у наредном периоду. Заинтересоване колеге за набавку часописа могу да се обрате секретару БДС Бојани Вукотић на sekretar@bds.rs

 

????????? ???: Библиотекар

??????: , , ,

Comments are closed.