Одржана прва седница УО у 2021. години

У петак 22. јануара у Амфитеатру Народне библиотеке Србије одржана је прва седница Управног одбора Библиотекарског друштва Србије у 2021. години. Услед пандемије вируса корона у 2020. години Управни одбор је две од пет седница одржао електронски. Због потреба редовног функционисања Друштва, као и жеље да се на почетку нове календарске године чланови Управе БДС окупе, затражена је и добијена дозвола НБС да чланови УО одрже седницу у простору националне библиотеке.

Од укупно 15 чланова Управног одбора десеторо је присуствовало седници, док је двоје пратило рад преко Зум платформе. Традиционално, прва седница резервисана је за сумирање резултата у претходној години, предлагање активности Друштва у наредних 12 месеци, као и доношење важних одлука за наредни период. Чланови Управе констатовали су пад броја плаћених чланарина у 2020. години за око 10% у односу на претходну годину, што је последица ванредних околности изазваних пандемијом. Иако је овај пад релативно мали у односу на укупан број чланова, забрињава пад броја плаћених чланарина у неколико подружница Друштва у односу на 2019. годину. Истакнуто је да је Друштво упркос пандемији пружило подршку струци, колегиницама и колегама током неочекиваних и тешких првих месеци пандемије, радећи на ширењу информација и подршци запосленима у библиотекама Србије, без обзира на чланство у Друштву. Посебно је истакнута важност БДС мејлинг листе, која је у 2020. години била најактивнији библиотечки ресурс за размену информација. Такође је наглашена важност успешног обележавања Дана библиотекара Србије и одржавања 17. конференције БДС у онлајн формату, чиме се показало да је библиотечка струка у Србији спремна да одговори на захтеве промењених околности рада. Детаљан извештај председника БДС о раду Друштва у 2020. години наћи ће се пред делегатима Скупштине БДС у фебруару месецу.

За 2021. годину чланови Управе су размотрили послове који су остали неурађени из претходног периода због непостојања услова за њихову реализацију, као и нове послове којима би БДС требало да се бави. Између осталог, говорило се о потреби наставка серије форума БДС, чим епидемиолошка ситуација то дозволи, али и покретања нове серије вебинара БДС, на чему се већ ради за ову годину. Предложено је јачање сарадње са удружењима из суседних земаља и организација заједничких скупова два или више удружења. У 2021. години Друштво ће конкурисати са неколико пројеката, којима се жели наставити даљи развој и ширење активности, као што су пројекти за одржавање нове конференције БДС, за покретање дигиталне библиотеке БДС и учешће на Београдском сајму књига. На крају, значајан део времене посвећен је и теми почетка припрема обележавања великог јубилеја БДС у 2022. години, 75 година од оснивања Друштва. О детаљном програму рада изјасниће се Скупштина БДС за месец дана.

Донето је и пар важних одлука. Прва се тиче висине чланарине у 2021. години, која остаје на нивоу од 1.200 динара. У складу са Статутом, чланарину за ову годину потребно је платити до 31. марта 2021.

Друга одлука тиче се места и термина одржавања редовне Скупштине БДС у фебруару 2021. Одлучено је да се од НБС затражи дозвола да се Скупштина БДС одржи 23. или 24. фебруара 2021. године у простору Амфитеатра БДС, уз поштовање епидемиолошких мера. Тачан дан одржавања биће саопштен делегатима и члановима БДС након усаглашавања термина са НБС.

You may also like...