Састанак Секције за матичне библиотеке о примени новог закона

У среду 30. октобра 2019. године у Народној библиотеци Србије организован је састанак Секције за матичне библиотеке Библиотекарског друштва Србије. Основна тема новог окупљања библиотекара матичних библиотека окупљених око Секција БДС била је примена Закона о заштити података о личности.

Закон о заштити података о личности почео је да се примењује 21. августа 2019. године. Овај пропис доноси низ обавеза и то нарочито за правна лица која послују са великим бројем корисника (попут библиотека). Законом се уводе нова прâва физичких лица, али се и прописују оштре казне за непоштовање датих одредби. Из наведених разлога, нужно је у кратком року ускладити пословање својих организација са одредбама овог Закона.

У циљу што подробнијег информисања на дату тему, гост Секције био је Златко Петровић, правник из Канцеларије Повереника за информације од јавног значаја.

Присутних тридесетак библиотекара матичних служби, као и правника појединх библиотека, током двочасовне сесије, упознато је са појединим важним одредбама Закона уз њихово стручно тумачење.

Окупљање је послужило да се поставе и конкретна питања, те да се предавач позове у поједине матичне библиотеке ради извођења целодневне обуке о примени Закона.

Небојша Цвејић

You may also like...