Одржан Форум БДС у Димитровграду о простору библиотека

Библиотекарско друштво Србије је у четвртак, 7. новембра одржало форум са темом „Библиотечки простор између стандарда и стварности“.

Библиотека домаћин и једна од организатора форума била је Народна библиотека „Детко Петров“ из Димитровграда уз суорганизаторску подршку Народне библиотеке Пирот и Подружницe БДС за Пиротски округ, а све у оквиру серије форума „Библиокараван 2019“, који се реализује уз подршку Министарства културе и информисања.

Уз присуство двадесетак библиотекара из библиотека у округу (Пирот, Димитровград и Бабушница), на Форуму је узело учешће десетак колега из Универзитетске библиотеке у Нишу, односно јавних библиотека из Лесковца и Прокупља и Библиотеке Матице српске из Новог Сада.

Поштујући традицију локалног говора Димитровграда, са циљем афирмативне и релаксирајуће радне атмосфере, секретар Друштва МА Никола Петаковић је, пре него што је дао званичну реч директорки библиотеке домаћина, гђи Јасминки Манчев, поздравио све присутне и пожелео успешан рад Форума.

Након срдачних речи добродошлице од стране директорке димитровградске Библиотеке, која је присутне информисала о капацитетима са којима недавно реконструисана установа располаже, у својству уводничара говорила је Надица Костић, директорка Народне библиотеке у Пироту. Она се у свом излагању осврнула на стварно стање библиотечког простора у Пиротском округу, истакавши да је једино зграда библиотеке у Белој Паланци наменски грађена за потребе функционисања једне јавне библиотеке. Акцентујући на изузетно алармантно стање у Пиротској библиотеци у погледу елементарних услова за заштиту библиотечког фонда и рада са корисницима, наговестила је могућност уређења библиотечког простора у садашњој згради Дома војске, где се библиотека налази, уз неизоставну подршку релевантних институција града и државе.

Са огромном пажњом и заинтересованошћу за домаћа и светска искуства у погледу функционисања и стварних потреба за библиотечким простором, пропраћена је презентација председника Друштва др Богдана Трифуновића. Дајући свеобухватан статистички преглед процентуалне заступљености корисних библиотечких површина у мрежи јавних библиотека Србије (на основу података Матичног одељења НБС), Трифуновић је отворено говорио о позитивним искуствима и одлучној борби за добијање и измештање простора библиотеке у Чачку на нову локацију.  

У готово двочасовном раду учесници форума су се сложили да је панетно осмишљен и добро испланиран библиотечки простор упркос стварном неповољном стању веома малог броја библиотека, које задовољавају потребе грађанства на основу стандардом прописане квадратуре корисне библиотечке површине, императив за функционисање и организовање рада ових установа. Свака библиотека, која може или располаже са одговарајућим простором и одељењима организованим према Закону о библиотечко-информационој делатности, представља једно од најпожељнијих места за многобројне културне садржаје, који се у њој организују. Поред наведеног, неопходно је да библиотеке са својим услугама буду лако доступне до свих категорија корисника.

На самом крају Форума учесници су имали прилику да посете Завичајну музејску збирку у Димитровграду, која ради при Народној библиотеци „Детко Петров“.

Наредни форум у организацији Библиотекарског друштва Србије планиран је за 25. новембар у Кикинди, када ће серија форума „Библиокараван 2019“ ући у своју завршницу. 

You may also like...