Форум БДС у Лесковцу

Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са Народном библиотеком „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Подружницом БДС за Јабланички округ, позива вас на ФОРУМ БДС

ИЗАЗОВИ БИБЛИОТЕКА У ДОБА САВРЕМЕНИХ МЕДИЈА

који ће бити одржан у Народној библиотеци у Лесковцу, у понедељак 10. јуна 2019. године, са почетком у 14 часова.  

Нови Форум БДС у Лесковцу одржава се у години јубилеја Библиотеке у овом граду, која прославља 140 година оснивања прве Читаонице у Лесковцу. Поред низа активности које ће ова установа директно посветити обележавању значајног јубилеја за културу у целини, један део програма посвећен је стручним питањима библиотечко-информационе делатности, укључујући и Форум БДС.

Запослени у библиотекама сведоци су да убрзане промене у технологији и законодавству све интензивније и непосредније утичу на пословање установа, које врло отежано могу да прате те промене и одговоре правовремено на њих у условима смањеног броја запослених, као и смањених материјалних и техничких капацитета. Као једна од најновијих промена најављена је примена усвојеног Закона о заштити података о личности (од августа 2019. године), који ће да представља озбиљан изазов за установе културе, а нарочито за библиотеке које традиционално прикупљају, обрађују, користе и електронски чувају податке о својим корисницима. Иако је недавно у Београду одржан скуп посвећен тој теми, Друштво сматра да ова, као и сличне теме о изазовима пред библиотекама, морају да укључе довољан број саговорника како би се струка што детаљније информисала и припремила за промене у пословању установа.

Форум БДС у Лесковцу отворен је за све раднике у библиотечко-информационој делатности и укључиће релевантне саговорнике и дискутанте. Према предлогу колега из Народне библиотеке Србије, стручни предавач на Форуму биће адвокат Јелена Адамовић, истраживач у агенцији „Share“, Београд. Форум ће отворити Весна Илић, в. д. директора Народне библиотеке „Радоје Домановић“, др Драгана Милуновић, заменица управника НБС, и др Богдан Трифуновић, председник БДС.

Питања и предлози за дискусију могу се као и обично унапред послати на адресу sekretar@bds.rs.

Добро дошли!
Библиотекарско друштво Србије

You may also like...