Допис БДС Министру културе и информисања

Поводом најава повећања плата у јавном сектору, Управни одбор БДС утврдио је текст дописа Министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, који објављујемо у целости.


 

Господин Владан Вукосављевић
Министар културе и информисања
Влада Републике Србије
Влајковићева 3, 11000 Београд

 
ПРЕДМЕТ: Раст плата запослених у библиотечко-информационој делатности
 
Поштовани министре, господине Вукосављевићу,
Библиотекарско друштво Србије (највеће и најстарије струковно удружење библиотечко-информационе делатности у земљи) са пажњом последњих недеља прати  вести, саопштења и најаве повећање плата у јавном сектору Републике Србије.
Наша пажња интензивирана је и чињеницом да је целокупан сектор културе прескочен приликом повећања плата највећег дела јавног сектора крајем 2015. године. Том приликом ваш претходник на месту министра, господин Иван Тасовац, у медијима је најавио да је култура прва следећа за повећање плата у 2016. години. Међутим, према саопштењима појединих чланова владе у медијима се интензивно преносе речи да се разматра повећање плате за просвету, здравство, војску и полицију. Да ли то значи да се опет селективно врши повећање плата у јавном сектору, односно да ће библиотечко-информациона делатност поново бити искључена из процеса побољшања материјалног положаја запослених, иако је солидарно са свима осталима сносила смањење плата за 10% у 2014. години?
Библиотечка заједница у Србији примећује да медији преносе најаву министра просвете да је просвета „прва на реду“ за повећање плата, упркос поменутој најави министра Тасовца од 8. децембра 2015. године (на сајту РТС доступна је та изјава). Приликом повећања плата просветним радницима децембра 2015. године учињен је и преседан да библиотечки радници истог нивоа образовања и стручног стажа имају од тада мање плате од колега у просвети, иако су те плате исплаћиване на приближно истим нивоима годинама уназад. Библиотечко-информациони стручњаци не траже смањење плата колега из других бранши, већ достојно уважавање наше професије, њеног друштвеног значаја и традиције која је најдуговечнија у целокупном сектору културе.
Поштовани господине Вукосављевићу, надамо се да ћете искористити свој положај и ауторитет и заштити сектор културе по овом питању, односно заложити се за равноправан статус запослених библиотечко-информационих радника када је у питању њихов материјални положај, а тиме и њихов професионални интегритет.
 

БИБЛИОТЕКАРСКО ДРУШТВО СРБИЈЕ

 

др Богдан Трифуновић
Председник Библиотекарског друштва Србије

You may also like...