Форум о статусу запослених у јавним библиотекама

Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са Градском библиотеком Нови Сад и Подружницом БДС за Јужно-бачки округ, позива вас на ФОРУМ БДС

Статус и положај запослених у јавним библиотекама Србије

који ће бити одржан током стручно-научног скупа Дани библиотека и библиотекара на Сајму књига у Новом Саду, Конгресни центар Мастер, Велика сала, у уторак 7. марта 2023. године, са почетком у 11 часова.

Библиотекарско друштво Србије (БДС) нову сезону својих форума, стручних окупљања чланова Друштва и осталих заинтересованих појединаца, већ традиционално почиње Форумом БДС у Новом Саду. Велико нам је задовољство да у години када Новосадски сајам обележава 100 година постојања наставимо традицију окупљања под сводовима Конгресног центра Мастер.

Тема предстојећег Форума је Статус и положај запослених у јавним библиотекама Србије. Већ годинама библиотечко-информациона делатност указује на неповољан статус и третман запослених у библиотекама Србије, обраћајући се на адресе министарстава, синдиката и локалних самоуправа по том питању. На 19. конференцији БДС у Београду, одржаној у децембру 2022. године, представљена је анализа статуса библиотекара и књижничара запослених у јавним библиотекама, које су урадиле Гордана М. Вучковић и Марија Д. Ракић Шаранац, запослене у Народној библиотеци „Вук Караџић”, Крагујевац. Ова анализа подстакла је одржавање и новог Форума БДС.

Форум ће отворити председник БДС, др Богдан Трифуновић, док су за представљање основне теме Форума пријављени Гордана Вучковић и Мирко Демић (Народна библиотека „Вук Караџић“, Крагујевац). Након излагања колега из Крагујевца биће отворена дискусија.

Циљ Форума у Новом Саду је да се на основу представљене анализе и дискусије која ће уследити формулише допис БДС о статусу и положају запослених у јавним библиотекама Србије, који ће бити прослеђен на адресе Министарства културе, синдиката у култури и медијима.

Заинтересоване колегинице и колеге могу своје пријаве и питања за дискусију унапред послати на адресу секретара БДС, sekretar@bds.rs, односно укључити се у дискусији на самом Форуму.

Библиотекарско друштво Србије

You may also like...