Одржан састанак Секције за завичајне фондове

У уторак, 24. маја 2022. године, одржан је онлајн састанак Секције за завичајне фондове БДС. ZOOM конференцију је пратило 17 чланова секције, колеге из Бачке Паланке, Београда, Бора, Ваљева, Врања, Врњачке Бање, Јагодине, Крагујевца, Пожаревца, Пријепоља, Смедерева, Чачка и Шида. Колегиницe из Новог Сада и Свилајнца се оправдано нису прикључиле али су благовремено дале подршку нашем заседању и нашим одлукама.

Прихваћен је предложени Нацрт Правилника о раду Секције за завичајне фондове БДС који ће бити прослеђен Управном одбору Друштва. Изабрана су два заменика председника друштва, колегинице Виолета Милошевић и Марија Ракић Шарaнац.  

Дневни ред конференције послужио је као основ и као инспирација за разматрање актуелних проблема са којима се у свом раду сусрећу библиотекари завичајних одељења Републике Србије. У многим јавним библиотекама завичајна одељења стагнирају јер су колеге које су их водиле отишле у пензију, док је истовремено забрана запошљавања прекинула континуитет у раду. Овим поводом смо дошли до закључка да је потребна чвршћа сарадња Секције за завичајне фондове БДС са Матичном службом Народне библиотеке Србије како би дошли до потпунијих информација о стању завичајних фондова у нашој Републици.

Током дискусије су се наметала питања заштите и обраде завичајне грађе, специфичности приступа некњижним фондовима, начини на које се могу обогатити постојеће завичајне збирке. Искуства колега који су, често као по „филмском‟ сценарију, спашавали локалну културну баштину од неминовне пропасти пред налетима приватизације привукла су неподељену пажњу међу члановима Секције. Корисни савети који се односе на позивање на постојећу законску регулативу, охрабрили су библиотекаре завичајних фондова да и у својим срединама предузимају одређене кораке у истом правцу.

You may also like...