Вебинар о е-књигама и електронској позајмици

Библиотекарско друштво Србије објављује позив за учешће у петом вебинару БДС из серије „Библиотеке после 2020” у 2021. години, под називом „Са књигама на е: е-књига и електронска позајмица у библиотекама”. Водитељ вебинара је др Богдан Трифуновић, библиотекар саветник из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” Чачак.

Вебинар ће бити одржан у уторак, 9. новембра 2021. године са почетком у 12.00 часова. Вебинар је отворен за све заинтересоване појединце, док је регистрација обавезна за учеснике који желе да приступе вебинару путем Zoom платформе.

БДС позива колегинице и колеге да се региструју најкасније до 8. 11. 2021, како би могли да учествују преко Zoom платформе, а путем линка https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjx9mEFLwYJkpL4RaegcuiU7IcqCtOhdP_vXgDSoRvusn1XQ/viewform

Свим регистрованим учесницима ће на пријављену email адресу бити послат линк за вебинар два сата пре почетка. БДС ће омогућити и стримовање вебинара преко Facebook странице Друштва и Youtube канала Секције за дигиталну трансформацију библиотека БДС.


СА КЊИГАМА НА Е:
Е-КЊИГА И ЕЛЕКТРОНСКА ПОЗАЈМИЦА У БИБЛИОТЕКАМА

Електронске књиге (е-књиге) у већој мери су постале део свакодневног животаод почетка овога века, са развојем формата прилагођених за приказ текста у електронском облику, уређаја за коришћење садржаја као што су читачи за е-књиге, као и кроз већу понуду наслова који су интересантни крајњим корисницима. Снажну тржишну експанзију е-књига је доживела деловањем компаније Амазон, која је 2007. године представила читач Kindle, повезавши га директно са својом онлајн књижаром.

Након иницијалног раста тржишта е-књига, који је крајем прве деценије 21. века подстакао процене да ће е-књига убрзо надмашити штампану по обиму издавачке делатности и продаје у свету, дошло је до стагнације е-издаваштва Испоставило се да е-књига није здушно прихваћена од стране издавача, због питања заштите садржаја и потенцијалног негативног утицаја е-књиге на профите компанија. Са друге стране библиотеке су настојале да омогуће што слободнији и јефтинији приступ е-књигама за своје кориснике, што их је довело у конфликтну ситуацију са издавачима и дистрибутерима, са негативним коначним утицајем на доступност и цену е-издања у другој деценији 21. века. Библиотеке у свету су због тога остале на маргини интересовања издавача, па су покренуте иницијативе које би помогле библиотекама да реше настале проблеме дистрибуције.

Библиотекарство у Србији и домаће тржиште е-књига у великој мери су остали изван ових трендова у протеклих 15 година. Многобројни су разлози за то, од перцепције малог тржишта, што дестимулише улагања, до релативне неразвијености IT услуга. Затварање библиотека током пандемије Covid-19 вируса указало је на потребу да се корисницима у већој мери понуде квалитетне дигиталне услуге и садржаји, а нарочито електронске и аудио књиге, што тренутно није случај. Бројне библиотеке нуде дигитализовану културну баштину, али најчешће у неодговарајућем формату за мобилне уређаје и читаче е-књига. Вебинар „Са књигама на еˮ ће анализирати тренутно стање и пружиће одговоре на питања која се односе на развој услуга позајмице е-књига у библиотекама, делом и кроз примере из држава попут Данске и Словеније.

You may also like...