Вебинар Стратешки менаџмент у јавним библиотекама

Библиотекарско друштво Србије од септембра 2021. године наставља серију вебинара БДС под иницијативом Библиотеке после 2020. У овој години БДС је већ реализовала два вебинара са темама Обрада скениране грађе у програму ScanTailor, односно Креирање и редакција нормативних датотека у Cobiss.sr.

У среду 29. септембра 2021. године са почетком у 12 часова биће одржан вебинар Стратешки менаџмент у јавним библиотекама, који ће водити Бојана Грујић, руководилац Одељења за унапређење, развој и надзор библиотечке делатности Градске библиотеке у Новом Саду. Након уводног дела и предавања колегинице Грујић биће отворена сесија за дискусију учесника.

Вебинар ће бити одржан преко Zoom налога Библиотекарског друштва Србије. Учешће је бесплатно и отворено за све заинтересоване појединце, док је регистрација обавезна на линку https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeQJKpQQdY6FMV6woknjPFCfy4GRc1DcAwiGR-jCm4SsXMoCw/viewform?usp=sf_link


СТРАТЕШКИ МЕНАЏМЕНТ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА

Савремено функционисање библиотека суочено је са бројним изазовима, међу којима је најочигледније смањено интересовање за садржаје које нуде библиотеке, услед настанка нових навика које припадају пољу дигиталне културе, забаве и глобалне културне индустрије. Стратешко планирање у јавним библиотекама подразумева одабир одређене дугорочне стратегије и позиционирање библиотеке као релевантног друштвеног актера у култури, и то у оквиру сопствене надлежности, сопственог поља деловања, помоћу расположивих капацитета и резултата који су мерљиви.

Стратешки менаџмент у јавним библиотекама састоји се из три основне фазе:

– стратешка анализа (анализа спољних и унутрашњих фактора пословања),

– стратешко планирање (одабир стратешких праваца и израда акционог плана),

– праћење и евалуација (годишње праћење активности и пројеката и вредновање стратегије).

Иако овај посао врше припадници вишег менаџмента у библиотеци, у стратешком планирању учествују сви запослени, сарадници и корисници, сагледавајући различите даље правце деловања, који ће библиотеци донети нове прилике и енергију за остварење своје мисије.

You may also like...