Позив за радове 18. конференције БДС

ПОЗИВ ЗА РАДОВЕ И УЧЕШЋЕ

на 18. конференцији Библиотекарског друштва Србије

ПОСЛЕ 2020: НОВЕ ПРИЛИКЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ

BEYOND 2020: NEW OPPORTUNITIES AND PERSPECTIVES

Крагујевац, Хотел „Крагујевац”

14-16. децембар 2021.

konf2021.bds.rs

Библиотекарско друштво Србије (БДС), уз подршку Министарства културe и информисањa Републике Србије и Народне библиотеке „Вук Караџић” из Крагујевца, објављује позив за достављање радова, предлога панел-сесија и учешће на XVIII конференцији БДС, која ће бити организована у хибридном формату, истовремено у конференцијском простору и преко интернета, у Крагујевцу од 14. до 16. децембра 2021. године.

Тема овогодишње конференције је После 2020: нове прилике и перспективе.

ЦИЉ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Организацијом 18. годишње међународне конференције После 2020: нове прилике и перспективе Библиотекарско друштво Србије настоји да подржи, оснажи и прошири перспективе рада стручњака у библиотечко-информационој делатности. У том погледу, организација годишње конференције важан је услов за наставак редовних контаката, размену идеја, приказ иновативних активности и пројеката који су реализовани у претходном периоду или су у току.

Циљ конференције је да запосленима и стручњацима у сектору културе, културног наслеђа, савременог стваралаштва и креативних индустрија пружи подршку у ширењу спектра производа и услуга који могу да одговоре на изазове и кризе у новом контексту рада, практичне имплементације и конкретне примене. Конференција је отворена за дељење практичних информација, примера добре праксе и успешних пројеката који ће унапредити постојеће услуге тако да одговоре на нагле промене у окружењу, на другачије потребе корисника или на ограничења настала због фактора на које установе и радници у култури немају утицај. У том смислу, 18. конференција БДС подстиче креативне приступе у предлагању потенцијалних тема за радове, презентације, односно панел-сесије, који излазе из стандардних или традиционалних оквира размишљања.

ТЕМЕ

            Организатори позивају заинтересоване ауторе да доставе сажетке радова, који могу да пруже иновативне примере праксе у оквиру једне или више предложених подтема овогодишње конференције, које ће окупити прихваћене радове у радне сесије конференције:

  • Партнерства: сарадња са креативним индустријама и приватним предузетништвом у култури; културни туризам; медијска партнерства и присуство у интернет медијима; развој хибридних мрежа и међуресорне сарадње; друштвене иновације и култура.
  • Онлајн корисници и публика: профил онлајн корисника и њихове потребе; анализа и статистика у вези са онлајн корисницима и публиком; видљивост услуга, фондова и програма на вебу; информациона и медијска писменост; друштвене мреже.
  • Виртуелне услуге и сервиси: е-књиге у библиотекама; мобилне апликације; неформална едукација путем интернета (MOOC курсеви, онлајн семинари, вебинари, образовне платформе, итд).
  • Нови простори: инфраструктура у контексту промене и адаптације; излазак услуга и програма ван зидова; измештени библиотечки простори.
  • Одрживи развој: библиотечкеакције за одрживи развој; екологија и култура; зелене библиотеке.
  • Стратешко планирање: стратешки менаџмент у библиотекама; кризни менаџмент; средства и буџети; заговарање за стратешке циљеве.

ФОРМАТИ И ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА

Конференција ће обухватити радне сесије, панел-сесију, предавање по позиву, практичну радионицу и презентације софтверских компанија.

Аутори прихваћених радова имаће на располагању 10 минута за кратке презентације, док ће панел-сесије трајати до 90 минута.

БДС подстиче коришћење PowerPoint презентација, аудио-визуелних садржаја, Pecha Kucha, Smart View, односно Screen mirroring презентација и других интерактивних динамичних вештина за представљање идеја у 10 минута.

Панел-сесија ће у временском интервалу до највише 90 минута омогућити дијалог учесника панела са присутном публиком. Панел-сесије се предлажу са радним насловом, образложењем теме за дискусију и списком учесника.

Језици конференције су српски и енглески, уз обезбеђен симултани превод.

Позивамо заинтересоване ауторе да сажетке на српском и енглеском језику до 300 речи, са контакт подацима, професионалном афилијацијом и информацијом о формату (да ли је у питању кратки рад или предлог панел-сесије), проследе на e-mail адресу konferencija2021@bds.rs, најкасније до 5. новембра 2021.

Аутори прихваћених радова биће обавештени до 20. новембра 2021.

Сажеци прихваћених кратких радова и панел-сесија биће објављени на српском и енглеском језику на веб-сајту Конференције до 5. децембра 2021.

Зборник рецензираних радова са Конференције штампаће се у 2022. години.

РЕГИСТРАЦИЈА

Регистрација за Конференцију биће доступна на веб-страници Конференције од 1. новембра 2021. Учесници конференције не плаћају котизацију за учешће.

Учесници Конференције сами сносе путне и друге трошкове учешћа.

ВАЖНИ ДАТУМИ

Први позив: 17. септембар 2021.

Други позив: 15. октобар 2021.

Рок за достављање сажетака: 5. новембар 2021.

Обавештење о прихваћеним радовима: 20. новембар 2021.

Регистрација за Конференцију: од 1. новембра 2021.

Конференцијски дани: 14-16. децембар 2021.

Зборник радова: 2022. година

ИНФОРМАЦИЈА О COVID-19 ПАНДЕМИЈИ

Организатори су узели у обзир ситуацију са COVID-19 пандемијом у Србији, региону и свету, прилагодивши формат конференције објективним могућностима њене реализације. Одржавање конференције у физичком простору биће условљено актуелним епидемиолошким мерама које прописују надлежне институције Републике Србије и града Крагујевца. Сви учесници имаће одговорност у складу са мерама, које ће благовремено бити објављене на веб-сајту конференције.

Детаљне информације налазе се на веб-страници Конференције

konf2021.bds.rs

You may also like...