58. Сабор библиотекара Срема

Српска читаоница у Иригу је и ове године била домаћин Сабора библиотека Срема. 58. пут ова јединствена манифестација одржава се у Иригу.

Сабор библиотекара Срема отвориле су Вера Новковић у име домаћина и Невена Наић, председница организациониог одбора овогодишњег Сабора. Скупу се на почетку обратио председник Библиотекарског друштва Србије Богдан Трифуновић, који је са још седам чланова УО БДС присуствовао Сабору. На тему „Толстој и Достојевски у српској култури“ говорила је Наташа Булатовић из Библиотеке града Београда која је и аутор изложбе постављене у Читаоници. Најаву ове изложбе урадила је Драгана Тојага из библиотеке „Доситеј Обрадовић“ из Старе Пазове. О Срему, обичајима и вину говорила је Моравка Тодић, завичајна библиотекарка библиотеке „Глигорије Возаровић“ из Сремске Митровице.

Подружница библиотекара Срема на Сабору додељује награду „Доситеј Обрадовић“ библиотечким радницима за заслуге у раду и унапређењу библиотечке делатности. Ове године награду је добила Љиљана Савић из Руме.

Вера Новковић, директорица иришке Читаонице и Весна Петровић, ауторка пројекта „Каталог библиотека фрушкогорскох манастира“, који Српска читаоница у Иригу реализује током протелих 10 година, представиле су издавачку продукцију иришке Читаонице током ове године. Уз свестрану помоћ директора румске библиотеке Дамира Васиљевића Тоскића у уметничком и музичком делу програма учествовали су ученици музичке школице „Музички кутак“ удружења „Арс футура“ из Руме.

Традиционално, сремски библиотекари ове године посетили су манастир Гргетег и једну од најлепших библиотека коју поседују фрушкогорски манастири.

You may also like...