Друга Скупштина подружнице Моравичког округа

Друга овогодишња Скупштина Подружнице Библиотекарског друштва Србије за Моравички округ одржана је у петак, 29. септембра 2017. године у Чачку. Скупштини је осим гостију из Пожеге и Краљева присуствовало 24 стручна радника из више различитих библиотека Моравичког округа: из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, из две општинске библиотеке, „Браћа Настасијевић“ из Горњег Милановца и Библиотеке општине Лучани у Гучи, из више школских библиотека чачанског и лучанског краја, из библиотеке Факултета техничких наука у Чачку, као и библиотекари чачанског и Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.

Током дискусије истакнута је добра комуникација и сарадња међу члановима, али и план да у наредном периоду Подружница буде још бројнија, агилнија и укљученија у рад БДС. О предлогу програма рада за 2018. годину говорила је Марија Петковић, председник Подружнице, а присутнима се обратио и др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије.
Након завршетка седнице Скупштине подружнице БДС, одржана је презентација за колеге и заинтересоване грађане под називом „Искуства са ИФЛЕ и библиотеке Централне Европе“ на којој су библиотекари својим колегама пренели закључке и корисне информације са 83. генералне ИФЛА конференције у Вроцлаву (Пољска) на којој су учествовали.

Др Богдан Трифуновић, председник БДС и директор Градске библиотеке у Чачку говорио је о веома успешном пројекту Друштва „Библиотекари на путу:1.000 километара до 1.000 идеја“ захваљујући коме је 19 библиотекара из Србије добило бесплатан превоз до Вроцлава и назад, као и организовану посету библиотекама у Чешкој, Словачкој и Пољској.
Директор Народне библиотеке у Пожези и члан УО БДС, Даниела Скоковић пренела је утиске о „својој првој ИФЛИ“ и раду у Секцији за децу и младе. Она је укратко представила и веома актуелан пројекат „ИФЛА-Глобална визија“ чијом реализацијом би требало да буду сагледана нека од најзначајнијих питања у области библиотекарства.
Мр Ана Гвозденовић из Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева и Марија Радуловић из Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ представиле су, свака са свог аспекта, највећу светску конференцију библиотекара и неке од сесија у којима су учествовале или присуствовале. Њих две су говориле и о веома значајним библиотекама Словачке, Чешке и Пољске (Јавној библиотеци у Ополу, Регионалној библиотеци у Катовицама, Универзитетској библиотеци у Братислави и Моравској библиотеци у Брну) које је група библиотекара из Србије посетила у оквиру стручног усавршавања.

You may also like...