Форум у Новом Саду о репрезентативности БДС

Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са Градском библиотеком Нови Сад и Подружницом БДС за Јужнобачки округ, позива вас на ФОРУМ БДС

Статус Библиотекарског друштва Србије као
репрезентативног удружења у култури

који ће бити одржан на 9. манифестацији Дани библиотека и библиотекара у Новом Саду, Конгресни центар Мастер, Новосадски сајам, у уторак 5. марта 2019. године, са почетком у 12 часова.

Први Форум БДС у 2019. години посвећен је актуелној теми за Друштво, стицању статуса репрезентативног удружења у култури. Решењем министра културе и информисања од 14. јануара 2019. године Библиотекарском друштво Србије утврђен је статус репрезентативног удружења у култури за библиотечко-информациону делатност за територију Републике Србије.

Статус репрезентативности био је вишегодишњи циљ управа БДС. Остварењем тог циља Друштво је успело у настојању да буде признато и препознато код надлежних институција као релевантна адреса за многа питања из области библиотечко-информационе делатности, чему сведочи закључак Комисије која је одлучивала о захтеву БДС, да је Друштво основано и постоји „у циљу потребе да се професионализује рад стручних радника-библиотекара и унапређења целокупног библиотечког пословања“.

Истовремено, статус репрезентативног удружења носи и нове обавезе и послове за БДС. Овогодишњи Форум у Новом Саду посвећен је тим темама, како би се чланство ближе и директно информисало о правима и обавезама које проистичу из поверених послова репрезентативног удружења у култури. Форум ће бити прилика да се сви заинтересовани за библиотечко-информациону делатност (без обзира на радни статус, искуство или радно место) укључе у дискусију, која би требала да буде и увод у промишљање стратегије даљег развоја БДС као удружења.

Колегинице и колеге заинтересовани за дискусију могу унапред послати своја питања или теме за дискусију на адресу секретара БДС, sekretar@bds.rs.

Добро дошли!
Библиотекарско друштво Србије

You may also like...