Успешно одржана XIII Конференцијa БДС

Најстарије и најбројније удружење библиотекара у Србији по 13. пут од 2001. године организовало је своју годишњу конференцију 13. и 14. децембра 2016. у Народној библиотеци Србије, у циљу размене актуелних информација о токовима развоја библиотечко-информационе струке и окупљања чланова Библиотекарског друштва Србије, са гостима из региона и иностранства. Свечаност отварања конференције отворили су и затворили студенти Факултета музичке уметности пригодним гудачким концертом, док су се присутним колегама и гостима обратили Младен Весковић, виши саветник Министарства културе и информисања, др Добрила Бегенишић у име Народне библиотеке Србије, Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, и др Богдан Трифуновић, председник БДС.
Овогодишња Конференција са темом „Корисници библиотечких услуга: историјска перспектива и савремене тенденције“ била је место окупљања преко 200 регистрованих учесника, стручњака из Србије, региона, Европе. Од сажетака радова пристиглих из читавог света, Програмски одбор Конференције одабрао је стручне радове, кратке презентације и постере, који су представљени на сесијама у току два програмски интензивна дана. Првог дана сесије су окупиле радове који приказују примере добре праксе и децу и младе као кориснике библиотека, а другог представљене су нове тенденције и истраживања. У програм су укључена и три предавања по позиву еминентних стручњака из Европе, Зденке Свибен (Градска књижница у Загреву), Јуке Реландера (председник EBLIDA и Удружења библиотекара Финске) и Томаша Грушковског (директора IFLA PAC центра при Националној библиотеци Пољске).

Фотограф: Биљана Ракочевић, НБС

Фотограф: Биљана Ракочевић, НБС


Други дан Конференције био је посвећен и обележавању Дана библиотекара Србије, 14. децембра, када је група библиотекара у Универзитетској библиотеци у Београду основала Друштво 1947. године. На свечаности проглашења добитника прочитана су саопштења жирија за награде и уручене дипломе, Весни Петровић, библиотекару саветнику у пензији за награду „Запис“ и др Добрили Бегенишић, библиотекару саветнику за награду „Стојан Новаковић“, као коаутору српско-немачког речника за библиотечко-информациону делатност (издање НБС, 2015). Жири награде „Најбољи библиотекар“ донео је једногласну одлуку да се за 2016. годину не додели награда због свега једне пријаве која не задовољава пропозиције ове награде. Библиотекарско друштво Србије честита награђеним колегиницима!
Оба дана конференције завршена су резимирањем онога што се чуло и приказало током сесија Конференције, од стране др Бранке Драгосавац (Библиотека Правног факултета у Београду) првог дана и Вере Петровић (Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“) другог дана скупа. На крају стручног дела конференције др Богдан Трифуновић, председник БДС, дао је закључак Конференције, наглашавајући да српско библиотекарство не заостаје за достигнутим нивоом услуга у развијеним земљама када су у питању идеје и пројекти који се реализују, али да они најчешће нису системски решени да постану сталне услуге и програми библиотека у Србији. Узроке тога треба тражити у недовољним ресурсима, као и у потреби стратешког опредељења менаџмента да се постојеће корисничке услуге иновирају било применом информационих технологија или њиховим бољим усмеравањем на одређене категорије корисника.
Поред стручног дела Конференције, овогодишњи скуп окупио је представнике библиотечких удружења из региона и Европе, па је Београд био домаћин бројним колегама који представљају сродна струковна удружења од Финске на северу до Кипра на југу: Удружење библиотекара Финске, Асоцијација информацијских стручњака – библиотекара, архивиста, музеолога (БАМ) Босна и Херцеговина, Друштво библиотекара Републике Српске, Хрватског књижничарског друштва, Библиотекарско удружење Кипра.
У програм Конференције уврштено је и отварање изложбе „Књиге изван књиге – Литерарне рефлексије у визуелном” Гордане Каљаловић Одановић, која је у холу НБС постављена поводом 14. децембра, Дана библиотекара Србије.
Библиотекарско друштво Србије изражава захвалност свим институцијама, установама, организацијама, спонзорима и појединцима који су омогућили или допринели веома успешном одржавању 13. Конференције. На првом месту то су Министарство културе и информисања Републике Србије и Народна библиотека Србије. Вредан допринос Конференцији дали су Катедра за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду, Француски културни центар, Факултет музичке уметности Београд, Панчевачко Читалиште. Такође, БДС се захваљује члановима управе Друштва, члановима Организационог и Програмског одбора Конференције, колегама библиотекарима, спонзорима и волонтерима-студентима Катедре за библиотекарство и информатику.
Фотографије Биљане Ракочевић из НБС са XIII Конференције БДС доступне су на овом линку.

You may also like...