Учешће председника БДС на конференцији у Мађарској

На позив Удружења библиотекара Мађарске (МКЕ, http://mke.info.hu/english/) председник Библиотекарског друштва Србије др Богдан Трифуновић учестовао је на годишњој конференцији МКЕ у граду Веспрему од 7. до 9. јула 2016. године. Боравак у Веспрему био је прилика за наставак и проширење сарадње два национална библиотечка удружења суседних земаља.

agnes-hajdu-barat

Током боравка у Веспрему поред учествовања на конференцији председник БДС је обишао Окружну библиотеку у Веспрему, која је проширена и реновирана крајем 20. века и једна је од најмодернијих библиотека у Мађарској, као и реновиране установе културе (библиотеку, галерију и музеј) у месту Балатонфиред на обали језера Балатон.

biblioteka-vesprem

Разговори са колегама на конференцији, као и у Окружној библиотеци, искоришћени су за упознавање са радом Удружења. Удружење библиотекара Мађарске репрезентативно је удружење библиотечко-информационих стручњака у Мађарској које има 2.000 индивидуалних и 60 институционалних чланова, регионалне подружнице (укупно 18) подељене су по окрузима (слично организацији БДС) а 12 специјализованих подружница/секција окупљају колеге по стручном принципу. Седиште Удружења је у Будимпешти у просторијама Националне библиотеке.
Током разговора са председницом МКЕ проф. др Агнеш Хајду Барат колегама из Мађарске упућен је позив да буду гости БДС и учествују на годишњој конференцији Друштва у Београду децембра 2016. године. Позиви за конференцију БДС упућени су и представницима националних удружења библиотекара Словачке, Румуније и Хрватске који су учествовали на скупу у Веспрему.

pozajmno-odeljenje-bibl-vesprem

You may also like...