Одржана Скупштина Друштва

Скупштина Библиотекарског друштва Србије одржана је у Народној библиотеци Србије у четвртак 19. маја 2016. године, уз учешће 63 делегата. На почетку рада Скупштине окупљеним представницима подружница, члановима управе Друштва и члановима БДС у име домаћина обратио се управник НБС Ласло Блашковић, који је поздравио скуп и пожелео успешан рад.

Скупштина БДС 19. мај 2016.

Скупштина БДС на почетку заседања верификовала је мандате делегата Скупштине, након чега се прешло на дневни ред од укупно осам тачака. Скупштина је усвојила оставку Весне Степановић као секретара БДС због здравствених разлога и на предлог председника Друштва Богдана Трифуновића изабрала Бојану Вукотић, библиотекара саветника НБС, за новог секретара. Усвојени су записници са наставка Изборне скупштине и редовне Скупштине БДС од 18. фебруара 2016, као и Извештај о раду Библиотекарског друштва Србије за 2015. годину, који је изложио председник Друштва. Члан Управног одбора Даниела Скоковић информисала је Скупштину о тренутном стању у стручним телима Друштва. Управа Друштва позвала је чланство да активније узме учешће у секцијама и комисијама БДС, у циљу директног утицаја чланова Друштва на унапређење библиотечко-информационе делатности.

Скупштина БДС 19. мај 2016.

Следећа тачка дневног реда био је избор пет чланова Управног одбора БДС. Подружнице Друштва пријавиле су 20 кандидата за место у Управном одбору. Тајним гласањем делегата изабрани су следећи кандидати за нове чланове УО (редослед је према броју добијених гласова): Весна Вуксан (Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ Београд), Весна Степановић (Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ Инђија), Милица Кирћански (Градска библиотека Нови Сад), Дејан Вукићевић (Народна библиотека Србије), Драгица Радетић (Народна библиотека Бор).
Скупштина БДС 19. мај 2016.
Скупштина је изабрала чланове Комисије за измене и допуне Статута Библиотекарског друштва Србије (чланови Добрила Бегенишић, Иван Стојановић, Вера Петровић, Татјана Станисављевић Брзуловић, Оливера Настић, Бојана Вукотић, Богдан Трифуновић) и чланове Комисије за измене и допуне Нацрта Етичког кодекса библиотекара (чланови Весна Црногорац, Хадија Џигал Кријешторац, Богдан Трифуновић). Председник друштва изложио је предлог Програма рада Библиотекарског друштва Србије у овој години, који је Скупштина једногласно усвојила.
У паузи рада Скупштине која је настала услед бројања гласова за чланове УО, проф. др Гордана Стокић Симончић, шеф Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, одржала је предавање „Друштво југословенских библиотекара и Библиотекарско друштво Србије: континуитет професионалног удруживања“. Проф. Стокић Симончић указала је на потребу додатног истраживања корена БДС-а кроз недавно откривену архивску грађу, систематизацију и дигитализацију те грађе како би била сачувана и доступна за будућа истраживања историјата Друштва и библиотечко-информационе струке у земљи.

Скупштина БДС 19. мај 2016.

Скупштину је затворила дискусија о актуелним питањима, где су чланови Друштва изложили проблеме с којима се библиотеке и стручни радници данас суочавају (гашење Библиотеке у Книћу, проблеми око функционисања Библиотеке у Ковину, јавне набавке за књиге, итд).
Пре Скупштине Управни одбор Друштва одржао је своју седницу, која је прекинута услед истека расположивог времена. Наставак седнице УО биће одржан пре летњих месеци.
Управа БДС захваљује се делегатима и присутним члановима Друштва на Скупштини на конструктивном раду и одвојеном времену. Уједно се захваљујемо НБС на простору, логистичкој подршци и приложеним фотографијама (аутор Биљана Ракочевић, НБС).

You may also like...