Мале библиотеке – велика дела

Стручни скуп
Народни музеј Србије, 9. октобар 2023.године

Дана 9. октобра 2023. године у Народном музеју Србије одржан је Стручни скуп Мале библиотеке – велика дела у организацији Секције музејских библиотекара и књижничара Музејског друштва Србије и Подружнице специјалних библиотека Библиотекарског друштва Србије. Теме стручног скупа су биле Стручна пракса, волонтери и асистенција у библиотеци и Дигитализацију грађе и савременији приступи корисницима на мрежи.

Предавачи на скупу били су: проф. др. Драгана Грујић (ванредни професор на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду), Кристина Милојевић (дипломирана библиотекарка, Математички институт Српске академије наука и уметности, Београд) и Катарина Меглић (дипломирана библиотекарка, Институт за нуклеарне науке „Винча” Универзитет у Београду. Институт од националног значаја), Јована Михаиловић (студенткиња четврте године социологије) и Сташа Ђокић (студенткиња треће године психологије) испред Центара за развој каријере Филозофског факултета у Београду, Драган Киурски (Музејски педагог Народни музеј Кикинда), др Александра Тртовац (Библиотекарка саветница, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду), Тамара Бутиган Вучај (Библиотекарка саветница Народна библиотека Србије) и Андрија Сагић (Дипломирани библиотекар Библиотека “Милутин Бојић”). Скуп су модерирале председница Секције музејских библиотекара и књижничара МДС-а – Бојане Петраш, и председница Подружнице специјалних библиотека Библиотекарског друштва Србије – Александре Мирчић.

Предавачи су одговорили на бројна питања и недоумице са којима се свакодневно сусрећу библиотекари не само специјалних библиотека. Добијени су нови алати и идеје за даље пословање у нашим библиотекама, али су и отворена и многа питања, на која ћемо добити одговоре и решења само уз заједничке напоре и сарадњу. Многе колеге су изразиле жељу да се укључе у рад Музејског друштва Србије и Библиотекарског друштва Србије, што ће допринети ефикаснијој сарадњи и повезивању међу члановима Секције и Подружнице. На скупу су присуствовали библиотекари углавном из специјалних библиотека из целе Србије (Ниша, Зајечара, Смедерева, Пожаревца, Новог Сада) као и из Београда (укупно 40 колега из различитих институција и 10 студената завршне године са Катедре за библиотекарство Филолошког факултета у Београду). Активно учешће библиотекара путем питања и коментара након сваког предавања показало је актуелности тема које су обрађене.

You may also like...