Одржан 9. састанак Секције за каталогизацију

У петак 12. маја 2023. године, у сали 236 Народне библиотеке Србије, одржан је 9. редовни састанак Секције за каталогизацију Библиотекарског друштва Србије. Чланове секције поздравила је председница Друштва Јелена Глишовић речима да се оваквим окупљањима библиотекара и раду у секцији даје добар пример другим стручним телима.

На састанку секције било је речи о каталогизацији и смештају изложбених каталога. Изнето је више примера из праксе библиотека које поседују ову врсту грађе. Због разних недоумица и различите праксе у вези са каталогизацијом и смештајем изложбених каталога, чланови Секције предложили су да се у првој половини ове године одржи и вебинар преко Јутјуба и Зума како би и шира стручна заједница имала користи од донетих закључака. Предложена тема јесте „Уједначавање библиографске обраде и смештаја изложбених каталога у односу на њихов обим и тему; питање ауторства”. Након вебинара, биће објављен и стручни рад на ову тему као нека врста смерница за поступање са овом врстом грађе.

Било је речи и о предстојећем стручном скупу на тему „Од заједничког каталошког правилника до изјаве о међународним каталошким начелима и даље”, који ће у октобру бити одржан у Народној библиотеци Србије, као и о блогу Секције за каталогизацију, који је у изради.

Договорено је да се задржи планирани распоред састанака Секције за каталогизацију и да се чланови два пута годишње састану у простору Народне библиотеке Србије, а да се два пута годишње састанак одржи преко платформе Зум.

You may also like...