Враћање осмеха на лица библиотекара

75 година Библиотекарског друштва Србије, Дан библиотекара Србије и 19. конференција БДС Удруживање, повезивање и умрежавање библиотекара 14 – 16. децембар 2022.

Тродневним свечаностима у контексту обележавања седамдесетпетогодишњице постојања и рада најстаријег струковног удружења библиотекара у Србији крунисано је обележавање Дана библиотекара Србије, 14. децембра.

Амфитеатар Народне библиотеке Србије био је испуњен до последњег места 14. децембра 2022. године члановима Библиотекарског друштва Србије, представника Министарства културе, установа и библиотека у Србији, представника партнерских удружења из око десет држава, библиотекара и информационих стручњака из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Грчке, Кипра, Холандије, Немачке, Србије. Свечана скупштина БДС почела је уводним музичким програмом солисткиње на харфи Јелене Тутић, након чега су упућене поздравне речи представника Министарства културе РС, в. д. помоћника министра Радована Јокића и Библиотекарског друштва Србије, председника др Богдана Трифуновића. Председник БДС се у свом говору осврнуо на историјат БДС, наглашавајући потребу да се Друштво и даље води својом мисијом, која нас подсећа да није важан циљ који смо поставили испред себе већ целокупан пут одржања темељних идеја и свести о потреби удружавања библиотекара.

Уследила је свечаност доделе годишњих награда Друштва. У име жирија за доделу награде Запис, која представља својеврсно животно дело за постигнућа у библиотечко-информационој делатности, предсдница Весна Степановић саопштила је име овогодишње добитнице награде. Мр Гордани Ђилас, запосленој у Библиотеци Матице српске заслужено је припала поменута награда, док је известилац за награду Стојан Новаковић била мр Сања Степановић Тодоровић, темељно образложивши због чега је награда српског билбиографе за постигнућа на темељима стварања публикације значајне за област библиотекарства припала Бојани Вукотић из Народне библиотеке Србије и Добрилу Аранитовићу, библиографу и библиотекару у пензији. Заједничким радом двоје колега створена је публикација под називом Социолошки преглед 1938-2020: библиографија у издању Српског социолошког друштва. Ивана Јаношевић, председница жирија за доделу награде Најбољи библиотекар обелоданила је резултате конкурса за истоимену награду, те је Хадија Џигал Кријешторац, запослена у библиотеци Вук Караџић у Пријепољу као добитница награде упркос суперлативу као саставном делу њеног назива приликом свог обраћања аудиторијуму у неколико наврата подвукла чињеницу „да жели бити и јесте само библиотекар“.

Са посебном пажњом уследило је тридесетоминутно обраћање и презентација председнице светске библиотечке асоцијације ИФЛА Барбаре Лисон, која је у име Ифле председнику БДС уручила и повељу поводом јубилеја БДС. У част јубилеја представљене су Монографија БДС 1947-2022, промотивни филм поводом 75 година Друштва, најновији број научног часописа Библиотекар, бр 2/2022 и зборник радова са минуле конференције После 2020: нове прилике и перспективе. Заинтересовани посетиоци могли су да погледају и изложбу монографских и серијских издања БДС.

Вечерњи свечани програм у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, у читаоници Ендрју Карнеги на месту оснивања БДС, отпочео је обраћањем управника Библиотеке, проф. др Александра Јеркова, након чега је уследила беседа песника и библиотекара Мирослава Алексића у част Дана библиотекара. За значајне заслуге и подршку уручене су пригодне захвалнице и признања у виду диплома и повеља БДС спонзорима, донаторима, установама и појединцима. У име прималаца признања бираним речима захвалност је упутила проф. др Александра Вранеш, једна од некадашњих председница Друштва. Промоција књиге овенчане наградом Стојан Новаковић у 2022. години изазвала је будност присутних са обавезујућим освртом на самосвест баштињења библиотечко-информационог и документационог материјала из прошлости, а изложба БДС у корак са временом на практичан начин показала је историјски преглед грађе од времена оснивања Друштва до данашњих дана. У име библиотечких удружења Грчке и Кипра председница партнерских удружења ове две земље уручиле су председнику БДС урамљене повеље у част 75 година трајања Друштва и остварене сарадње.

Другог конференцијског дана доминирала је радна атмосфера. Предавањем по позиву Семјуел Чу из Хонг Конга дао је остврт на умрежене библиотекаре и библиотекаре у умреженом свету. Првом радном сесијом одговорено је на низ питања са заједничким називом сарадње библиотекара и другим организацијама, а аутори постер-сесије могли су своја графичка решења представити и брзим петоминутним презентацијама.

Панел сесија „Међусекторска умреженост и повезивање са другима као извор развоја струке“ подстакла је на искораке у зближавању поклоника културног и јавног живота уопште, а друга радна сесија под називом „Библиотекари у електронском и аналогном окружењу“ охрабрила је несебично дајући подстрек ка будућности са нарочитим акцентовањем садашњег тренутка у коме се библиотеке и библиотекари налазе. Вечерњим обиласком културно-историјских знаменитости Београда реализован је сазнајно-спознајни сегмент скупа са новим партнером Друштва Заводом за заштиту споменика културе града Београда.

Током другог дана скупа, у четвртак 15. децембра 2022, на иницијативу председник БДС Богдана Трифуновића одржан је званичан пријем председнице IFLA Барбаре Лисон од стране управника Народне библиотеке Србије, након чега је председница Ифле одржала састанак са члановима радних тела и секција Ифле из Србије.

Трећи и завршни дан започео је специјалном сесијом о приступу знању и информацијама у контексту библиотека и ауторских права и наставио панел-сесијом „COBISS у школским библиотекама Србије“. Нова форма у обликовању дијалога између потенцијалних будућих партнера на идејним пријектима одвијала се у двадесет и два пара на радионици Project Speed Dating, коју је припремила Мирјана Нешић.

С обиром на последњу конференцију БДС коју организује као председник Друштва, церемонију затварања скупа Богдан Трифуновић искористио је да упути искрену захвалност члановима организационог и програмског одбора уз поклон најновије монографије БДС на рачун припреме богатог и динамичног догађаја. Поклон-изненађење једног од спонзора Конференције, компаније Crescat у виду библиотечких колица отпутоваће у библиотеку Влада Аксентијевић у Обреновцу. Према становишту посебно формиране комисије оцењен је и најбољи постер Конференције, чији је аутор Мишко Станишић. Одато је признање за изузетан волонтерски подухват студентима са Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београду, а нарочите заслуге за организацију рада Друштва у целини громогласним аплаузом упућене су техничком секретару БДС Николи Петаковићу.

Са преко 300 директних учесника Дана библиотекара и 19. конференције Библиотекарског друштва Србије ово је до сада највећи стручни скуп у организацији БДС-а, као и један од највећих уопште за библиотечко-информациону делатност у Србији. Бројем и саставом учесника, разноврсношћу програма, квалитетом сесија и динамичношћу остварене дискусије, као и беспрекорном организацијом, БДС је оправдало очекивања и поверење које има од стране својих чланова, колегиница и колега из земље и иностранства. Јубилеј Друштва овим је обележен на најсвечанији и најлепши начин, уз општу оцену присутних учесника да су три дана окупљања и удруживања библиотекара вратили осмехе на лица многобројних колегиница и колега.

You may also like...