Вебинар БДС Предметизација саставних делова публикација

Библиотекарско друштво Србије и Секција за каталогизацију БДС најављују нови Вебинар БДС из циклуса „Библиотеке после 2020“, Предметизација саставних делова публикација у пракси Народне библиотеке Србије, који ће преко Zoom платформе БДС водити др Ана Стевановић (Одељење серијских публикација НБС) у четвртак 24. новембра 2022. са почетком у 10 часова.

Заинтересоване колегинице и колеге позивамо да се региструју за вебинар преко формулара на адреси https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf5T6B6zXweAOn559dY4ydXg76kHJ-HokuAdQeOnMjNnt7ocA/viewform

Каталогизација и класификација саставних делова публикација, или аналитика, специфичан је део библиотечко-информационе професије и један од најизазовнијих аспеката организације знања. Употребом предметних одредница каталогизатор тежи да, што објективније, искаже суштину публикације и на тај начин кориснику омогући претрагу. За корисника, с друге стране, предметне одреднице су средство за проналажење непознатих, али потребних извора. Без обзира да ли се користе листе усвојених предметних одредница или слободно обликоване предметне одреднице постоје очекивања каталогизатора, корисника, аутора, и наравно, сам текст.

Првенствено кроз пример праксе Народне библиотеке Србије, Одсека за аналитичку обраду (који припада Одељењу серијских публикација, али обрађује и саставне делове монографских публикација) чија грађа захтева детаљнију и садржајнију предметну и стручну класификацију осврнућемо се на питања која се односе на потребу и суштину класификовања и на формирање и употребу предметних одредница.

Вебинар Предметизација саставних делова публикација у пракси Народне библиотеке Србије организује се у оквиру циклуса вебинара Библиотеке после 2020, који Библиотекарско друштво Србије реализује уз подршку Министарства културе и информисања.

You may also like...