Библиотеке у оку уметника

Библиотекарско друштво Србије представља резултате пројекта Библиотеке у оку уметника, који су у 2022. години реализовали чланови БДС Секције за културне и образовне програме. У питању је изложба уметничких радова, инспирисаних зградама 20 библиотека у Србији.

Пројекат је реализован поводом обележавања јубилеја 75 година оснивања БДС. У оквиру пројекта реализована је виртуелна изложба са каталогом, чији су аутори МА Синиша Голубовић и Бранимир Вељковић, док је Бранимир Вељковић био задужен и за техничку припрему, монтажу и дизајн. Издавач каталога је Библиотека „Вук Караџић“, Алексинац.

Пројекат Библиотеке у оку уметника је имао за циљ повезивање и умрежавање како библиотека, тако и ликовних уметника из средина у којима егзистирају и раде. Библиотеке представљају знаменитост сваког града. Раде и функционишу у различитим просторима, а статистика говори да преко 80% њих нема адекватан простор. Један од циљева је био и истицање потребе да се за библиотеке граде функционално опремљени простори. Пројекат ће своју дугорочност остваривати кроз изложбе које ће се организовати и заинтересованим библиотекама Србије. Контакт особа је МА Синиша Голубовић, виши дипломирани библиотекар и уредник културних програма Библиотеке „Вук Караџић“, Алексинац.

За промоцију резултата пројекта урађен је кратак филм, који је доступан на Фејсбук страници Друштва.

You may also like...