Одржана 17. конференција БДС

Ове године се традиционални стручни скуп библиотечке заједнице у организацији Библиотекарског друштва Србије услед промена условљеним ковид ситуацијом одвијао у онлајн окружењу. Конференција под насловом Мобилно библиотекарство: до удаљених корисника путем мобилних апликација, услуга и идеја као и обично окупила је преко две стотине учесника, с тим што су овога пута своја знања и искуства могли да поделе у тродневном богатом и динамичном програму путем Зум платформе или преноса путем фејсбук странице Друштва.

За поменуту прилику, која укључује и обележавање Дана библиотекара Србије 14. децембар, организатор је осмислио и понудио посебно дизајниран веб-сајт догађаја konf.bds.rs, који је послужио и за развој апликације 17. конференције БДС употребљиве на уређајима са Андроид оперативним системом.

Свим регистрованим учесницима и ауторима стручних радова, који су излагали 15. и 16. децембра у четири ауторске, једном панел сесијом и два вебинарра са укупним трајањем од 10 радних сати, било је на располагању време за презентације и дискусије о најширем спектру мобилности у библиотекама. Теоријски и практични аспекти, ковид искуства, примери добре праксе показали су да рад библиотека на путу до својих удаљених корисника услуга може бити веома занимљив и садржајан. Своје радове у форми 13 занимљивих презентација излагале су колеге из Србије, Русије и Холандије, док су у оквиру дводелног вебинара о апликацијама представљене три апликације из области управљања документацијом, библиотечких апликација и апликација 17. конференције БДС, од стране стручњака из Србије и Хрватске. Такође је одржана и панел сесија о дигитализацији и приступу дигитализованој грађи у библиотекама, у којој је учествовало седморо стручњака из Србије. Присуство пријатеља Друштва у виду подршке кроз презентације својих компанијских производа и услуга, које нуде такође је било у складу са главном темом Конференције, између осталог и кроз укључења са терена.

Добросуседска институционална повезаност струковних удружења у библиотечко-информационој делатности дала је простор за заинтересованост колегиница и колега из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније да својим присуством испуне конференцијске виртуелне сале. Добар део програма пратили су и представници Министарства културе и информисања Републике Србије, са чијом се подршком реализује велики део програмских активности Друштва. Сав садржај је у реалном времену приказиван и преко Facebook странице БДС, тако да је велики број заинтересованих појединаца и на тај начин могао да се укључи у онлајн догађај, који се може сматрати пионирским у библиотечкој пракси Републике Србије.

БДС планира да у 2021. години у оквиру своје издавачке делатности штампа Зборник радова са Конференције, те на тај начин папирно овековечи први свој онлајн скуп већих размера. Упркос чињеници да се велики број културних догађаја отказује, Друштво се одважило и у томе успело да своју конференцију изгради као ново искуство, дајући подстрек свим културним делатницима за организовање догађаја и у онлајн формату.

БДС жели да искористи прилику да на крају тешке и захтевне 2020. године пожели свима добро здравље и срећу и да наступајући период празника сви проведемо у кругу драгих и милих особа, док за наредну годину желимо повратак у токове нормалног живота и рада!

You may also like...