Циљеви одрживог развоја за све

У просторијама „Dorćol Platz“  у Београду, у среду 4. марта 2020. године, одржана је конференција „Циљеви одрживог развоја за све“ која је била посвећена покретању Платформе за општедруштвени дијалог, а под покровитељством амбасада Савезне Републике Немачке и Швајсарске конфедерације. Дебата је организована на иницијативу Немачке организације за међународну сарадњу GIZ уз координацију још шест организација цивилног друштва из Србије. Агенда 2030 и Циљеви одрживог развоја су помало апстрактни за разумевање, а уствари тичу се свих нас. За њихово разумевање и популарисање неопходно је учешће шире друштвене заједнице, пре свега цивилног друштва, пословног сектора, академске и истраживачке заједнице, медија и свих грађана.

Конференцију су отворили амбасадори Немачке и Швајцарске, господин Томас Шиб и господин Филип Ге нагласивши  колика је важност да се међусобно упознамо са досадашњим конкретним постигнућима везаним за Агенду 2030 Уједињених нација и да искуства из њихових земаља поделимо и у Србији.Тијана Аничић, представница кабинета министарке без портфеља у Влади Србије задужене за демографију и популациону политику, Славице Ђукић Дејановић, истакла је на конференцији да је предност Србије у процесу примене Агенде 2030 активно учешће представника у изради самог текста документа, али да је недостатак  у процесу њене примене недовољна информисаност у нашој земљи, посебно на локалном нивоу, те је неопходно подизати видљивост значаја овог документа. У самој панел дискусији учешће су узели и представници свих шест организација које координирају платформу, али и велики број  присутних учесника.

Библиотекарско друштво Србије представљала је Даниела Скоковић, библиотекар Народне библиотеке Пожега, која је за сада једина библиотека која је оформила и Читатељски клуб младих  посвећен Циљевима одрживог развоја. О тим активностима више се може прочитати и на порталу Уједињених нација.

https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2019/12/sdg-book-club-serbia-at-pozega/

You may also like...