Како до квалитетнијег откупа књига

Библиотекарско друштво Србије, у сарадњи са 64. Међународним београдским сајмом књига, позива вас на ФОРУМ БДС

КАКО ДО КВАЛИТЕТНИЈЕГ ОТКУПА КЊИГА

који ће бити одржан током 64. Међународног београдског сајма књига у уторак 22. 10. 2019. године, сала „Иво Андрић“ (Хала 1А) од 11 часова.

Библиотекарско друштво Србије наставља активности у смеру унапређења библиотечко-информационе делатности и амбијента у којем се делатност спроводи. Набавка библиотечко-информационе грађе једна је од основних делатности библиотекара и у вези је како са законским обавезама установа, тако и са широм мисијом које библиотеке покушавају да остваре у друштву. Одлука Министарства културе и информисања да се из републичких средстава сваке године одвоји новац за откуп прошлогодишње продукције књига за потребе библиотека један је од начина да се допуне најчешће недовољни буџети установа за набавку новијих наслова. Иако се претходних година одржало неколико скупова на ову или сличне теме, уз учешће представника Министарства и издавача, утисак је да се из неког разлога модел откупа сваки пут мењао без довољно консултација за библиотекарима.

Како би се библиотечка заједница упознала са новим информацијама у вези откупа књига за библиотеке, на Форуму ће говорити колегиница Ана Јанковић из Народне библиотеке Бор, чланица Управног одбора БДС. Колегиница Јанковић ће на основу своје вишегодишње анализе откупа књига представити релевантне податке, као и најновије информације о недавно окончаном откупу у 2019. години.

Позивамо све заинтересоване да присуствују овом Форуму и укључе се у дискусију, односно представе своје виђење откупа и постојећег модела његовог спровођења, како би се на основу искустава библиотека свих величина припремио предлог измена и унапређења откупа публикација за библиотеке.

Циљ овог Форума је да БДС припреми допис Министарству културе и информисања са предлозима унапређења постојећег модела откупа публикација за библиотеке, односно неопходних измена како би откуп у сарадњи са библиотекама боље одговорио потребама читалаца, али и самих библиотека. Форум ће модерирати др Богдан Трифуновић, председник БДС.

Добро дошли!
Библиотекарско друштво Србије

You may also like...