O чему смо говорили за библиотеке

У Београду је од 13. до 15. децембра 2017. одржана XIV конференција Библиотекарског друштва Србије „О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање“, обележен је Дан библиотекара и 70 година од оснивања нашег Друштва.
Великом броју колега из Србије придружили су се гости и колеге из Немачке, Аустрије, САД, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Немачке, Летоније, Словачке и Кипра.

Претконференција 13.12.

Претконференција у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ отпочела је радионицом „Јавно заговарање за библиотеке“ коју су одржале Едита Бачић и Даворка Пшеница из Хрватског књижничарског друштва. Радионици је присуствовало готово 70 библиотекара из свих типова библиотека. Имали смо прилику да се упознамо са искуствима из суседства и да се инспиришемо идејама за будуће кораке у заговарању, регионалну сарадњу и креирање стратегије заговарања на националном нивоу.


На неконференцији у другом делу дана видели смо како на неформалан начин могу да се подстакну разговори и креативан приступ указивању на изазове са којима се сусрећемо у професији. Гост неконференције је био Машо Мехмедовић из Босне и Херцеговине, млади библиотекар који је управо завршио снимање документарног филма „Покрет за народноослободилачко библиотекарство Босне и Херцеговине“. Након интервјуа са Машом, уследиле су дискусије о изабраним темама, чији је резултат био низ интервјуа који су се бавили стереотипима, особинама које су потребне библиотекару 21. века, и увек присутној теми – дипломирани библиотекари vs. библиотекари других струка.


Дан смо завршили уз Silent Disco!

Конференција 14-15.12.

Свечана скупштина
Четрнаести децембар отпочео је свечано уз обележавање Дана библиотекара и 70 година од оснивања Библиотекарског друштва Србије. Библиотекарима се обратиo др Богдан Трифуновић, председник БДС, Владан Тријић, заменик управника НБС и Новка Шокица, БМС, након чега су уручене овогодишње награде:

  • Запис – др Жељко Вучковић за развој библиотечко-информационе делатности и библиотекарства
  • Стојан Новаковић – др Бранка Драгосавац за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности „Јавне библиотеке у Србији од 1901. до 1918. године“, 2016.
  • Најбољи библиотекар – Марина Неђић, Библиотека града Београда, за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности


Свечана беседа Светлане Јанчић обележила је седамдесет година од оснивања Друштва кроз приказ историјата и развоја овог удружења чак и пре 1947. године па до данас, уз дуги, дуги аплауз.
Током обележавања Дана библиотекара Србије и јубилеја БДС представљен је од стране главне уреднице доц. др Драгане Грујић и други број научног часописа „Библиотекар“, који је посвећен јубилеју Друштва. Сви регистровани учесници Конференције у оквиру материјала су добили примерак часописа, као и Зборник радова са прошлогодишње Конференције БДС „Корисници библиотечких услуга: историјска перспектива и савремене тенденције. Захваљујући подршци Секретаријата за културу Града Београда Зборник је штампан двојезично, на српском и енглеском језику, са двадесет радова на 410 страна.
Конференција
Конференцију је отворила госпођа Карла Робин Херши, стална координаторка Уједињених нација у Србији, која је говорила о вези библиотека и циљева одрживог развоја који чине Агенду 2030. Истакла је приступ информацијама као кључни фактор у остварењу свих циљева одрживог развоја, заједно са услугама које библиотеке пружају.

Весна Вуксан изнела је кратак извештај о активностима у којима учествује Библиотекарско друштво Србије у контексту УН Агенде 2030: учешће у IFLA International Advocacy Program, акредитовани курс за библиотекаре „Ко то тамо прича?“, пројекти „Stories that Matter“ и „Unlocking the Potential of Libraries in South-East Europe through Regional Cooperation and Sustainable Development“.
Глорија Перез Салмерон, председница IFLA-e, обратила се библиотекарима путем видео поруке у којој је истакла подршку IFLA-e Библиотекарском друштву Србије и пожелела успешну конференцију.

И конференција је почела! :star:
Лојда Гарсија Фебо, изабрана председница Америчког друштва библиотекара (ALA), говорила је о многобројним активностима које спроводи ALA са циљем повећања видљивости и побољшања статуса библиотека. Барбара Шлајхаген, извршна директорка Немачког друштва библиотекара, представила је искуства из Немачке, говорила о приоритетима и стратегијама заговарања, али и баријерама међу којима је на првом месту – одсуство координације иницијатива заговарања. Поред прича из угла библиотекара, др Ненад Васић представио је лобирање са аспекта некога ко се лобирањем бави на професионални начин, као члан Друштва лобиста Србије.


Предавања, приче, постери и филмови са „терена“ одушевили су публику: библиотекари из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Летоније, Румуније и Словачке говорили су о изазовима и заговарању, од правних и друштвених оквира, креативног заговарања, зелених библиотека, књишког активизма, уметника као заговарача, школских искустава, едукативних радионица, до коришћења јавног и медијског простора у функцији заговарања. Сегменти конференције забележени су камером, а ускоро следи и видео приказ!

Радионица „Вештине презентације“ коју је водио Реља Дерета, изазвала је одличне реакције учесника – сви можемо бити изузетни говорници у свакој прилици уз креативан приступ и добру вежбу.
Учесници конференције обишли су и Народну библиотеку Србије, Универзитетску библиотеку „Светозар Марковић“, Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности које води удружење „Адлигат“ у Београду.


Библиотекарско друштво Србије захваљује се на подршци Министарству културе Републике Србије, Народној библиотеци Србије, Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, Филолошком факултету Универзитета у Београду – Катедри за библиотекарство и информатику, Амбасади САД, Француском институту, Музеју књиге и путовања удружења „Адлигат“, Факултету музичке уметности и спонзорима Тревис, De Gruyter, EBSCO, Cards Print, Винарија Чока и Аутопревоз Чачак.
Волонтери и волонтерке, хвала вам од срца! 
Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and indoor
 
 
 

You may also like...