БДС конференција: "О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање"

Библиотекарско друштво Србије вас позива на XIV годишњу конференцију: „О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање“ која ће се одржати од 13. до 15. децембра 2017. године у Народној библиотеци Србије и Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“.

Библиотекарско друштво Србије (БДС) у години када обележава седам деценија свог рада (1947–2017) организује XIV конференцију са међународним учешћем, која је посвећена питањима заговарања, промовисања и лобирања за библиотеке и библиотечко-информациону делатност.
Конференција БДС ће окупити библиотекаре и интересне групе (stakeholders) из земље и иностранства који ће представити успешне приче, остварене и замишљене пројекте, реализоване и планиране иницијативе и стратегије. Инспирисани насловом књиге прослављеног аутора Харукија Муракамија (О чему говорим када говорим о трчању), желимо да истражимо практичне примере, кораке, припреме и свакодневна искуства, али и откријемо ко су пожељни партнери у заговарању и лобирању за библиотеке, ко чини циљну публику за промовисање библиотека у 21. веку у циљу препознавања њихових вредности и остварења бољег положаја.
Предложене теме:

  • Видљивост библиотека у медијима и заједници
  • Вештине заговарања и знања: шта нам је потребно?
  • Улога библиотека у Агенди Уједињених нација УН 2030 и развоју друштва
  • Како библиотеке свих типова подржавају циљеве одрживог развоја?
  • Библиотечке статистике у служби ефективне приче и наступа
  • Буџет и финансирање: имамо ли алтернативу?
  • Улога библиотекарских удружења у заговарању, лобирању и промоцији
  • Партнерства и умрежавање
  • Методи комуникације са доносиоцима одлука
  • Кампање, активизам и друштвени медији
  • Мултимедије и савремени алати
  • Корисници као заговарачи
  • Комуникацијска стратегија, односи с јавношћу и маркетинг
  • Програми обуке, радионице, форуми

Пројекти или иницијативе који су покренули значајне акције заговарања, промовисања или лобирања за библиотеке од интереса су за Конференцију, али и начини како су жељене идеје представљене онима који доносе одлуке или могу да утичу на позитиван исход: представници оснивача библиотека, градови и општине, министарства, друге институције културе, јавност, цивилни сектор, невладине организације, колеге из струке, политичари, други чиниоци у земљи и иностранству. Поред искустава радника библиотека пожељна су и искуства партнера или пријатеља библиотека, као и запажања о библиотечким иницијативама представника других струка, из области маркетинга, односа са јавношћу, менаџмента итд.
У оквиру XIV Конференције БДС биће одржана предконференција на тему заговарања, као и свечана Скупштина БДС поводом обележавања јубилеја Друштва (1947–2017), када ће бити уручене награде и захвалнице БДС.
ФОРМАТ И СЛАЊЕ РАДОВА
Језици конференције су српски и енглески, са симултаним преводом.
Конференција ће обухватити три врсте радова: стручни радови у пуном тексту, кратке презентације најбоље праксе (Pecha Kucha) и презентације постера.
Позивамо заинтересоване ауторе да сажетке на српском и енглеском језику до 300 речи, са контакт подацима, професионалном афилијацијом и информацијом о формату (да ли је стручни рад, кратка презентација или постер), проследе на адресу konferencija2017@bds.rs најкасније до 15. септембра 2017.
Аутори прихваћених радова за конференцију биће обавештени до 15. октобра 2017.
Зборник рецензираних радова са конференције биће штампан у 2018. години.
РЕГИСТРАЦИЈА
Регистрација за конференцију биће објављена на веб страници конференције до 1. новембра 2017. Котизација за учешће на конференцији износи 2.000 динара и она укључује регистрацију за дане конференције, материјал за конференцију и освежење током конференције. Аутори прихваћених радова, чланови БДС и студенти не плаћају котизацију.
Учесници конференције покривају сопствене трошкове путовања и смештаја.
ВАЖНИ ДАТУМИ
Први позив: 20. јун 2017.
Други позив: 1. август 2017.
Трећи позив: 1. септембар 2017.
Рок за слање радова: 15. септембар 2017.
Обавештење о прихваћеним радовима: 15. октобар 2017.
Регистрација за конференцију почиње: 1. новембар 2017.
Конференција: 13–15. децембар 2017.
Зборник радова: 2018. година
Додатне информације доступне су преко веб странице конференције  

You may also like...