Састанак Комисије за завичајне збирке БДС

Комисија за завичајне збирке Библиотекарског друштва Србије одржала је 5. априла 2017. године састанак у Народној библиотеци Србије у Београду. Састанку Комисије присуствовало је 10 чланова Комисије (од укупно 17). Чланови Комисије за састанак усвојили су следећи дневни ред:
1. Предавање на тему Обрада рукописне грађе,
2. Избор председника Комисије за завичајне збирке БДС,
3. Разно.
Предавање на тему Обрада рукописне грађе одржао је Иван Обрадовић, виши библиотекар водитељ Фонда млађих књижевних рукописа и архивалија Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије. Уз видео презентацију и темељни приступ присутни библиотекари завичајних фондова по први пут су се детаљније упознали са могућим поступцима приликом обраде рукописне грађе како би је што више приближили корисницима, пре свега истраживачима. Након многобројних питања и вредних одговора предавача прва тачка дневног реда окончана је двочасовним предавањем уз договор да се за било какву недоумицу везану за питања обраде рукописне грађе ваља обратити одговарајућем одељењу и појединцу у Народној библиотеци Србије.

Присутни чланови Комисије једногласно су изгласали колегу Милета Тасића из Градске библиотеке Суботица за председника Комисије у наредном четворогодишњем мандату. Библиотекарско друштво Србије честита колеги Тасићу и жели да Комисија за завичајне збирке БДС успешно настави свој рад на унапређењу важне области библиотечко-информационе делатности.

Под тачком Разно чланови Комисије су након дискусије донели неколико одлука, које су прослеђене Управном одбору БДС. Одлуке се тичу захтева планирања плаћања чланарина БДС за запослене од стране њихових послодаваца/библиотека, позива члановима БДС да се масовније укључе у рад комисија и секција БДС, као и подстицаја стручном усавршавању и присуствовању конференцијама у земљи члановима БДС.

You may also like...