Саопштење Управног одбора Библиотекарског друштва Србије

Састав Управног одбора (УО) разнолик је у смислу различитих области рада, типова библиотека, експертизе – што се у раду препознаје као велика предност због различитих приступа, креативности, постављања приоритета. Иако различитих мишљења, изабрани чланови УО, тимским радом, у складу са Статутом и Етичким кодексом, представљају друштво у целини – управо као тим који негује отворену и директну комуникацију и подноси одговорност за донете одлуке.

Ради стављања међусобних разлика у службу критичког промишљања и одлука на корист библиотекарске заједнице, успостављени су, од почетка рада, различити канали директне комуникације. Хоризонталном комуникацијом, која се одвија међу члановима УО и Надзорног одбора (НО), као и вертикалном са члановима друштва, иницирају се активности на сваку предложену тему, које за резултат имају различите форме стручних окупљања и реаговања Друштва.

У циљу што ширег укључивања читаве библиотекарске заједнице на тему подстиcцајних, или отежаних, околности у којима радимо, овогодишња тема 21. конференције БДС је Радно окружење библиотекара. Дата тема пружа могућност да се, између осталих подтема од значаја, бавимо и комуникацијом. Опредељеност за овакав садржај указује на препознавање његовог значаја за читаву библиотекарску заједницу.

Такође, као изабрани чланови Управе БДС, имамо одговорност да радимо у складу са задацима Друштва и да при томе поштујемо Етички кодекс, као и неписана правила пристојног и конструктивног изношења мишљења, заснованог на аргументима и чињеницама. Уважавајући оптимални редослед у комуникацији, најпре полазимо од тима који чини УО БДС, као првог места за скретање пажње на теме које сматрамо приоритетнима. Отворена и директна комуникација у оквиру УО БДС, као и са свим члановима Друштва, остаће и даље приоритет у раду Управе БДС, при разматрању било које значајне теме.

Давање предности писању на интернету у односу на комуникацију са члановима УО, посебно чланова УО, не сматра се конструктивним приступом, поготову када је циљ разрешење или побољшање неке ситуације или процеса рада. На позив УО БДС да се изјасни о свом писању на интернету, чланица УО Даниела Скоковић поднела је оставку на место члана УО БДС. На Седници УО БДС, која је по овом питању одржана, закључено је да овакав чин представља суштинско неслагање са већинским мишљењем чланова УО.  Изношењем мишљења на интернету, које је проузроковало слободне асоцијације, без претходног покушаја да се оно најпре изнесе на нивоу тима УО БДС – где се једино могу и разматрати могући начини поступања – чини штету угледу БДС-а. Оставка колегинице Даниеле Скоковић биће једна од тачака дневног реда на првој следећој седници Скупште БДС као јединог тела које бира и разрешава чланове УО. Овим путем подсећамо чланове БДС да је на овогодишњој Скупштини предложено да се у вези са планирањем редовних активности у 2025. години јаве на адресу секретара Друштва, како бисмо имали јасан увид у потребе и теме којима ћемо се посветити, на задовољство и корист читаве заједнице.

Управни одбор Библиотекарског друштва Србије

You may also like...