Чланови управе БДС-а на крајњем југу Србије

Захваљујући срдачном позиву колегиница и колега из народне библиотеке „Антоније Поповић“ у Трговишту, осам чланова Управног одбора БДС-а боравило је од 14. до 15. јуна у овом питомом градићу на крајњем југу Србије.

Повода за путовање било је више. Повећањем броја чланова из Трговишта, Владичиног Хана и Сурдулице, односно њиховим учлањењем у Друштво, а све на рачун заједничке заинтересованости, укључујући колегинице и колеге из Врања, стекли су се повољни услови за одржавањем конститутивне седнице Подружнице пчињског округа. Овим је југоисточни део Србије на мапи БДС-а добио своје представнике – председницу Подружнице Драгану Стаменовић (Установа Јавна библиотека „Антоније Поповић“ Трговиште), секретара Слађана Станојева, такође из истоимене библиотеке и делегате у Скупштини БДС-а: Јасмину Кнежевић (Установа Јавна библиотека „Бора Станковић“ Врање), Весну Георгиев (Библиотека „Радоје Домановић“ Сурдулица) и Марију Крстић Митић (Библиотека „Вук Караџић“ Владичин Хан).

За време одржавања седнице Подружнице, Управни одбор Друштва одржао је своју другу редовну седницу, на којој је покренуто низ иницијатива у складу са приоритетима рада БДС-а. Усвојена је измењена верзија нацрта Правилника о раду Секције за рад покретних библиотека, дата је сагласност на иницијативу за реактивирање Комисије за перманентно стручно усавршавање у контексту формирања Секције за стално стручно усавршавање и професионални развој, формирана је радна група за израду Пословника о раду стручних тела, разговарало се о реактивирању рада Комисије за измене и допуне статута БДС као и правилника о годишњим наградама са редизајном диплома за награде Запис и Најбољи библиотекар, именован је уредник веб-сајта, поднете су информације о припремама за одржавање 20. годишње конференције и пружена подршка покретању кампање Ми смо БДС, о чему ће бити речи у наредном периоду. Чланови Одбора који нису били у могућности да буду присутни у Трговишту, учествовали су у раду седнице путем платформе Zoom. Вече након одржаних седница искоришћено је за достојно славље формирања Подружнице пчињског округа уз локалне кулинарске специјалитете, о чему су се домаћини постарали, делом их и лично припремивши.

Други дан боравка био је посвећен обележавању 63. рођендана библиотеке у Трговишту. На манифестацији уприличеној у самој установи, многобројне госте поздравили су директорка Драгана Стаменовић, председник општине Ненад Крстић и председница Библиотекарског друштва Србије Јелена Глишовић. Књижевница Сунчица Денић Михајловић говорила је о теми Пчиње у народној књижевности и путописима Григорија Божовића, а модератор програма била је Александра Стошић. Том приликом уручене су захвалнице и поклон-књиге најбољима на ликовном конкурсу „Ускршње чаролије“, учесницима на литерарној смотри рецитатора „Песниче града мог“ одржаној у Сурдулици и највреднијим читаоцима библиотеке. Непосредно пре почетка манифестације чланови Управног одбора БДС имали су прилику да посете манастир Светог Прохора Пчињског.
Подсећамо да су активни чланови Друштва у својим подружницама јединствена карика у целовитом функционисању БДС-а, те су због тога овакви празници не само догађаји локалног карактера већ и заједничке манифестације повезивања и продубљивања контаката сваког појединца у нашој струковној заједници. Управни одбор Друштва се најтоплије захваљује Народној библиотеци у Трговишту на изузетно указаном гостопримству у служби децентрализације рада нашег удружења.

You may also like...