Одржана Скупштина Подружнице Јабланичког округа

У сали Визиторског центра Теодора у Царичином граду, 7. марта 2023. године, са почетком у 11.00 сати, одржана је Скупштина Подружнице БДС за Јабланички округ која окупља библиотекаре пет јавних библиотека у домену матичности у Лесковцу (библиотеке у Лебану, Бојнику, Власотинцу, Медвеђи и Црној Трави). Домаћин овогодишње Скупштине била је Народна библиотека „Бранко Радичевић“ у Лебану.

Састанком је, уз присуство 29 чланова (од укупно 38 колико броји Подружница Јабланичког округа), председавала Весна Илић, делегат Подружнице и директор матичне Библиотеке у Лесковцу која активно учествујe у раду овог струковног удружења, говорећи о значају библиотека и библиотекарске професије. Учеснике стручног скупа поздравила је Татјана Петровић, у име домаћина.

Весна Илић је најпре поднела извештај са седнице Скупштине Библиотекарског друштва Србије која је одржана 22. фебруара 2023. године у Амфитеатру Народне библиотеке Србије. Након тога разматран је рад Подружнице библиотекара за Јабланички округ, уз констатацију да је остварена одлична сарадња међу члановима Подружнице, заснована на размени искустава и решавању свакодневних проблема са којима се сусрећу у раду, као и да се број чланова увећао у односу на претходну годину, имајући у виду њихову велику заинтересованост и редовно праћење и учествовање у активностима у организацији Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу. Једногласно је усвојен је Извештај о раду Подружнице за 2022. годину, као и Програм рада Подружнице у 2023. години.

Скупштина Подружнице била је место на којем се представио и нови број часописа за библиотекарство, културу и књижевност Нови Легат: књига, библиотека, свет. О петом броју часописа лесковачке Библиотеке, као примеру добре праксе у библиотекарству, говорила је Весна Илић, директор Библиотеке, упознајући библиотекаре са темама и ауторима радова у овом броју, али и са комплетним издаваштвом Библиотеке које је последњих година у експанзији, на опште задовољство читалачке и књижевне јавности града и околине.

Директор Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ у Власотинцу, Срба Такић, говорио је о часопису Наше Власотинце, осврнувши се на разноврстан издавачки опус власотиначке Библиотеке, презентован кроз видео-пројекцију. Представљена је и збирка народних умотворина власотиначког и црнотравског краја „Изникл ми струк босиљак“ као пример опстанка и непосустајања књиге, тог духовног и културног блага једног краја, пред изазовима модерних технологија.

Директорка Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у Лебану, Татјана Петровић, приказала је садржајном презентацијом путеве Јустинијана I, византијског цара и једног од најутицајнијег владара људске историје. Учесници скупа имали су задовољство да уживају у изложби слика реномираних уметника из Србије, са традиционалне ликовне колоније „Јустинијана Прима – Царичин град“.

Већ традиционално, на крају сваке седнице Подружнице, присутни су могли да се упознају са новинама у раду MAKERSPACE библиотечког каравана идеја Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу. Библиотека у овој путујућој радионици користи и презентује микро:битове, BOSON-сетове, 3Д штампач и његове финализиране производе, 3Д оловке, 3Д књиге, дрон, Библиолик, такође промовише 3Д скенер, професионални скенер за дигитализацију грађе, интерактивни дисплеј претраживач, интерактивну таблу за учење, пројекторе и пројекциона платна за видео-презентације, ВР (виртуал ријалити) наочаре: „Дигитални Легат Николаја Тимченка“ – дигиталну платформу која садржи информације о животу и раду Николаја Тимченка, чиме је целокупна његова заоставштина постала доступна на савремен начин. Легат Николаја Тимченка превазилази локални значај и представља значајан сегмент српске и светске баштине.

Након састанка, библиотекари су уз присуство водича из Народног музеја у Лесковцу обишли археолошки локалитет Царичин град (Justiniana Prima).

You may also like...