Одржан састанак Подружнице јабланичког округа БДС

У Читаоници Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу,  20. маја 2022. године са почетком у 12.00 часова, одржан је састанак Подружнице БДС за Јабланички округ. Састанком, коме је присуствовало 23 члана, председавала је Јадранка Јовић, председник Подружнице. Добродошлицу присутнима пожелела је Весна Илић, директор Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу. Том приликом честитала је Подружници на успешном раду у отежаним околностима у претходном периоду због пандемије вируса корона и напоменула да је Библиотекарско друштво Србије добровољна професионална организација која ради на унапређењу струке и саме професије библиотекара.

Овом приликом усвојен је Годишњи извештај рада Подружнице БДС за Јабланички округ за 2021. годину, као и План и програм рада Подружнице у 2022. години. Разматрана је важност изласка библиотека из стандардних оквира и њихова дигитална видљивост. Присутни су упознати са одржавањем 16. по реду стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије – Библионетом, који ће се ове године одржати у Библиотеци у Чачку. 

Чланови Подружнице позвани су да шаљу своје стручне радове за пети број часописа Нови Легат, а након представљања одобрених пројеката Библиотеци од стране Министарства културе и информисања РС и Центра за промоцију науке, као и говора о формирању црквених библиотека и дигитализацији њихове богате грађе, представљен је пројекат Мејкерспејс караван и приказана видео-презентација о новим технолошким средствима које је набавила лесковачка Библиотека. Представљена је апликација „Библиолик Радоје Димановић“ и дрон, микро:бит McQueen роботи и мејкерспејс изложба, као и 3Д оловке и израда предмета по жељи. 

You may also like...