Одржана 18. конференција Библиотекарског друштва Србије

Традиционални скуп библиотечко-информационе заједнице под окриљем Библиотекарског друштва Србије одржан је од 14. до 16. децембра 2021. године у Крагујевцу, уз суорганизаторску подршку Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Универзитетске библиотеке Крагујевац, а уз финансијску подршку Министарства културе и информисања. Учесници конференције „После 2020: Нове прилике и перспективе“, одржане у хибридном формату, имали су могућност да целокупан радни део програма прате и у онлајн окружењу, путем Zoom платформе и преноса уживо, који се емитовао на Youtube каналу Секције за дигиталну трансформацију библиотека БДС и званичне Facebook странице Друштва. Конференцију је пратило око 250 регистрованих учесника из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Холандије, Данске.

На Свечаној скупштини Библиотекарског друштва Србије, поводом Дана библиотекара Србије, додељене су годишње награде Друштва за 2021. годину.

Награда Запис, која се додељује за трајан допринос развоју библиотечко-информационе делатности додељена је Ивани Николић из Народне библиотеке Србије, на предлог подружница Моравичког, Рашког и Златиборског округа.

Награду Стојан Новаковић за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности, добиле су ауторке Сања Степановић Тодоровић и Марина Нинић, запослене у Српској академији наука и уметности у Београду, за публикацију „Библиотека Српске академије наука и уметности: 1841-2021“ (предлагач академик Миро Вуксановић, управник библиотеке САНУ). Током 2. дана конференције одржана је и промоција награђене књиге у простору галерије Куће Ђура Јакшића у центру града.

Награда Најбољи библиотекар за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности у 2021. години отишла је у руке Мирјани Нешић са Академије техничких струковних студија у Београду (предлагачи запослени у библиотекама поменуте високошколске установе).

Након свечане церемоније доделе награда Друштва представљена су и нова издања БДС, часопис „Библиотекар“ број 2 за 2021. годину и зборник радова „Мобилно библиотекарство“ са прошлогодишње конференције. Стручној јавности је представљена модерна платформа за дигитално издаваштво Open Journal System која ће се од ове године користити за часопис „Библиотекар“ и његово онлајн присуство на адреси bibliotekar.bds.rs

За време сва три конференцијска радна дана, присутни су имали прилику да кроз четири радне, две панел сесије и једног онлајн предавања размене своја искуства на теме партнерстава, онлајн корисника и публике, виртуелних услуга и сервиса, нових библиотечких простора, одрживог развоја и стратешког планирања у библиотекама и око њих.

Уз присуство око 120 учесника, који су конференцијски програм пратили уживо, исто толико регистрованих за онлајн посете, оправдано су створене претпоставке за успешан наставак функционисања и деловања библиотека и библиотекара у оквиру заједничке конференцијске теме.

БДС планира да у 2022. години у оквиру своје издавачке делатности штампа зборник радова са Конференције, те на тај начин папирно овековечи први свој скуп већих размера у комбинованом хибридном формату – физичком и виртуелном окружењу. Друштво се одважило и у томе успело да своју конференцију изгради као ново искуство, дајући подстрек свим културним делатницима за организовање догађаја и на овакав начин. У том подухвату значајну подршку и помоћ пружиле су колеге из Крагујевца, који су се у маниру најбољих домаћина потрудили да сви учесници конференције понесу најлепше утиске након три дана радних и програмских активности. То је, између осталог, укључило и упознавање заинтересованих колега са историјским, културним и кулинарским наслеђем Крагујевца и Шумадије.

Одржавање 18. конференције на крају још једне изазовне и тешке године за цео свет дошло је у тренутку све веће потребе за сарадњом и обновом физичких контаката између колега и чланова Друштва, што је пружило најлепшу увертиру уласка у 2022. годину када ће БДС обележити свој велики јубилеј – 75 година постојања Друштва.

You may also like...