Дигитална трансформација мења културу и образовање

У организацији Секције за дигиталну трансформацију библиотека БДС, од 14. до 16. априла 2021. године одржана је Прва међународна онлајн конференција о дигиталној трансформацији у култури и образовању (1st International Online Conference on Digital Transformation in Culture and Education), https://digital.bds.rs/conference-2021/. Библиотекарско друштво Србије имало је част да конференцију отвори Кристин Мекензи, председница IFLA.

Конференција је током три дана трајања преко Zoom платформе са стримовањем на YouTube каналу привукла велику пажњу учесника и професионалаца из целог света заинтересованих за тему дигиталне трансформације у култури и образовању. Укупно је било 726 пријава из 43 државе света за учешће сва три дана, док је првог дана конференције скоро 300 појединаца било улоговано на платформу, док су преноси на YouTube каналу имали преко 1.300 прегледа. Поред Србије, највећи број пријављених учесника дошао је из Северне Македоније, Хрватске, САД, Грчке, Русије и Црне Горе.

Конференција је посебан фокус ставила на подтеме као што су IT инфраструктура у институцијама културе и образовања, дигитализација и дигиталне колекције, веб и друштвене мреже, е-каталози, апликације и технологије попут AR, VR, AI, професионални развој у дигиталној ери, друштвене последице дигиталне трансформације, итд. Од 67 пристиглих предлога радова, Програмски одбор одабрао је 53 за излагање аутора из 24 државе, док је девет предавача по позиву добило позивнице да одрже предавања у трајању од 20 минута. Такође је одржан и студентски панел који је водио проф. Ендрју Смит са Емпорија универзитета, САД, са темом „Припрема студената библиотекарства за дигитални свет“, у коме су током сат времена учествовали студенти Емпорија универзитета и Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду.

Представљени радови ће бити објављени у електронском зборнику радова на Zenodo платформи у току ове године, док ће се пријављеним учесницима издати електронски сертификати о учешћу.

Снимци сва три дана конференције доступни су на следећим линковима:
1. дан https://www.youtube.com/watch?v=Q5y54BA6UD4
2. дан https://www.youtube.com/watch?v=jTkaO5daLcE
3. дан https://www.youtube.com/watch?v=XQrU0N9q5l8

You may also like...