Снага визије школских библиотекара чланова БДС

Од 21. до 25. 10. 2019. године Дубровник је био домаћин 48. Светског конгреса школских библиотекара и 23. Међународног истраживачког форума о школском библиотекарству, који се одржавао под називом „Окупљање – оснаживање – трансформација : школске библиотеке“. Организатори Конгреса су Међународно удружење школских библиотекара (ИАСЛ) и Хрватска удруга школских књижничара (под покровитељством Министарства знаности и образовања и Министарства културе Републике Хрватске). Осим богатог програма самог Конгреса, учесници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Дубровника, Дубровачко-неретванске жупаније и да посете школске библиотеке.

На овогодишњем скупу било је присутно 240 учесника из 44 земље, а међу њима, први пут икада, и две библиотекарке из Србије, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица и чланице Библиотекарског друштва Србије. Оне су имале запажено излагање „Ко је спреман за школског библиотекара са визијом у Србији “. Представиле су тренутни положај школских библиотекара у Србији, као и активности на промовисању рада школских библиотекара и указале на важност рада у подстицању читања, промоције креативности и стваралаштва и развијања ученичких компетенција за целоживотно учење.

Иначе, целе седмице у склопу Конгреса, који је промовисао прогрес у школском библиотекарству, било је одржано преко 80 научних и стручних излагања, интерактивних предавања, радионица и презентација. Говорници су били најстручнији, најпознатији и најискуснији познаваоци теорије и праксе школског библиотекарства из целог света. Овај скуп био је и централна светска прослава Међународног месеца школских библиотека 2019. године.

Циљеви Конгреса били су упознавање са тренутном праксом у свету и истраживањима  школских библиотекара. Разговарало се о мисији, визији и улози школске библиотеке у дигиталном друштву, размењивале идеје о трансформацији школских библиотека, упознавали се програми рада, али и стварале глобалне везе за будућу сарадњу.

„Доказалe смо да снага визије проистиче из доследности и самосвојности“, навеле су Мирјана и Ана. „Школски библиотекар се одавно не бави само издавањем књига. Школске библиотеке пружају данас широко поље деловања, представљају душу школе, места где се одигравају различита културна, подстицајна дешавања и за ученике и за родитеље, наставнике, места где се другачије учи, где се квалитетно проводи време“.

„Ово је била јединствена прилика за светску промоцију и отварање могућности за стицање и размену нових знања и искустава,“ кажу ужичке библиотекарке. Кажу да верују да ће доћи до потребне промене у школском библиотекарству у Србији.„Надамо се да ће и у Србији према Манифесту за рад школских библиотека доћи време „да свако дете треба да има школску библиотеку и стручног школског библиотекара“, што данас није случај у нашој земљи, јер у школским библиотекама углавном раде технолошки вишкови и наставници који допуњују норму“.

Успешном представљању школских библиотекара и одласку у Дубровник допринела је Основна школа „Душан Јерковић“ Ужице и Град Ужице, Туристичка организација Ужице,  као и спонзорство ужичких фирми „Апотека Кршенковић,“ „Info Sys“ и „Textil“, као и Компанија „Златиборац“ и Издавачка кућа „Пчелица“ из Чачка.

                                            М. Р. Пејовић, А. Дуковић

You may also like...