Први позив за XV конференцију БДС

ПОЗИВ ЗА РАДОВЕ И УЧЕШЋЕ
на XV конференцији Библиотекарског друштва Србије

ИНОВАЦИЈЕ И ТРЕНДОВИ У БИБЛИОТЕКАРСТВУ

која ће бити одржана у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дисˮ, Чачак и
Универзитетској библиотеци „Светозар Марковићˮ, Београд,
12–14. децембар 2018.

konferencija2018.bds.rs

 

They always say time changes things,
but you actually have to change them yourself.
(Andy Warhol)

ЦИЉ И ТЕМЕ

Друштво знања (како су социолози дефинисали друштво у коме живимо) захтева другачије библиотеке од оних на које смо навикли. Ова промена је окарактерисана као кретање од библиотека за индустријско друштво (које се баве књигама и медијима) ка библиотекама за друштво знања (које се баве људима). Како та промена утиче на библиотекарство? Са којим новинама, проблемима и изазовима у раду се сусрећу библиотекари? Које смо нове трендове индентификовали у библиотекарству, а које су нам иновативне услуге потребне да бисмо одговорили на потребе корисника у нашој друштвеној заједници?
Начини на који библиотеке реагују на растуће и разнолике потребе јавности могу се груписати у иновативне трендове у библиотекама. Циљ идентификације трендова је да библиотечке услуге, самим тим и библиотеке, остану релевантне упркос континуираним променама у друштву које стварају велике изазове професији. Трендови помажу будућим иноваторима да разумеју важност контекста приликом обликовања нове библиотечке услуге. Иновације у библиотекама могу имати различите облике, у зависности од потреба сваке библиотечке заједнице и од потреба те организације, као и различите циљеве:
– Охрабрити кориснике да развију своје вештине у уметности, музици, науци, хуманистичким наукама и да ефикасно користе информације и нове технологије,
– Ојачати искуствено и сарадничко учење за младе и одрасле грађане,
– Промовисати учење деце кроз тимски рад и игру,
– Промовисати вредности коришћења културне баштине,
– Охрабрити нове облике комуникације и нове облике интеракције са физичким и дигиталним окружењима,
– Охрабрити експериментисања која доводе до решења за животну средину, град, образовање, запошљавање, предузетништво, електронску управу, социјалне инклузије, ангажовање заједнице…
IFLA извештај о трендовима (trends.ifla.org) идентификовао је пет најзначајнијих трендова који играју кључну улогу у обликовању будућег информационог система и самих библиотека, било да су то јавне, школске, академске, специјалне или националне библиотеке:
1. Нове технологије ће и проширити и ограничити приступ информацијама,
2. Онлајн образовање ће демократизовати и сасвим изменити глобално учење,
3. Границе приватности и заштита података биће редефинисани,
4. Хипер повезана друштва слушаће и ојачати нове гласове и групе,
5. Нове технологије довешће до трансформације глобалне економије информација.
Библиотекарско друштво Србије (БДС) придружује се IFLA и струковним библиотечким удружењима широм света и позива своје чланове, ширу стручну и научну заједницу да кроз јавну дискусију на Конференцији и излагање радова допринесу идентификацији трендова који су релевантни за библиотеке и библиотекарство, као и да прикажу иновативне услуге у библиотекама.
Такође, БДС жели да покрене разговор о томе које вештине су потребне библиотекарима 21. века да би радили у правцу трансформације наших библиотека у флексибилне просторе који обезбеђују приступ старим и новим садржајима, које комбинују традиционалне и нове информационе технологије, које окупљају грађане да размењују идеје и искуства, сарађују и заједнички стварају.
Неке од могућих тема:
• Иновативно лидерство у библиотекама,
• Библиотеке као креативни стварни или виртуелни простори за учење и рад,
• Учење деце и младих кроз тимски рад и игру у библиотекама,
• Агенда Уједињених нација SDG 2030 као покретач иновативних процеса и услуга (развој социјалних услуга, економски развој, борба против сиромаштва и неписмености, заштита животне средине итд.),
• Редефинисање простора библиотека у складу са трендовима у друштву (зелене библиотеке, отворене библиотеке, мобилне библиотеке итд.),
• Библиотечки простор у функцији нових навика и потреба корисника (makerspace, hackerspace, нови простори за креативни рад итд.),
• Тренд развоја нових знања и вештина за информационе стручњаке (нови облици комуникације, електронско издаваштво, аудио-визуелне технологије и садржаји)
• Технологија и знање као покретачи иновација у библиотекама (3D штампачи, ласери, роботи, програмирање итд.),
• Културно наслеђе и нови трендови у библиотекама,
• Инклузивна библиотека,
• Партнери библиотека у процесима трансформација ка друштву знања,
• Одговор библиотека и библиотекара на угрожавање личних података и приватности, цензуру и лажне вести у 21. веку.

ФОРМАТ И СЛАЊЕ РАДОВА

Језици конференције су српски и енглески.
Конференција ће обухватити три врсте радова: стручни радови у пуном тексту, кратке презентације најбоље праксе (Pecha Kucha) и презентације постера.
Позивамо заинтересоване ауторе да сажетке на српском и енглеском језику до 300 речи, са контакт подацима, професионалном афилијацијом и информацијом о формату (да ли је стручни рад, кратка презентација или постер), проследе на адресу konferencija2018@bds.rs најкасније до 15. септембра 2018. Упутство за ауторе сажетака налази се на веб-страници конференције.
Аутори прихваћених радова биће обавештени до 15. октобра 2018.
Зборник рецензираних радова са конференције биће штампан у 2019. години.

РЕГИСТРАЦИЈА

Регистрација за конференцију биће објављена на веб-страници конференције до 1. новембра 2018 године. Котизација за учешће на конференцији износи 3.000 динара и она укључује регистрацију, материјал за конференцију и освежење током конференције. Аутори прихваћених радова, чланови БДС и студенти не плаћају котизацију.

ВАЖНИ ДАТУМИ

Први позив: 25. јун 2018.
Други позив: 1. август 2018.
Трећи позив: 1. септембар 2018.
Рок за слање сажетака: 15. септембар 2018.
Обавештење о прихваћеним радовима: 15. октобар 2018.
Регистрација за конференцију почиње: од 1. новембра 2018.
Конференција: 12–14. децембар 2018.
Зборник радова: 2019. година

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

XV конференција БДС одржаће се у новој згради Градске библиотеке Чачак, у години када ова установа обележава и 170 година оснивања првог читалишта у Чачку. БДС ће радити на обезбеђивању организованог бесплатног превоза за своје чланове до Чачка.
Током конференције промовисаће се тематски број часописа „Библиотекарˮ (2/2018) посвећен јубилеју 70 година излажења најстаријег библиотекарског часописа у Србији, нови веб-сајт БДС са дигиталном библиотеком и нови веб-сајт „Библиотекараˮ.
У оквиру XV конференције БДС биће одржана предконференција на тему трендова и иновација у библиотечко-информационој делатности (Универзитетска библиотека „Светозар Марковићˮ, Београд, 12. децембар 2018) и уручиће се награде Друштва (Запис, Стојан Новаковић, Најбољи библиотекар) за 2018. годину.
Детаљније информације биће објављиване на веб-страници конференције konferencija2018.bds.rs

You may also like...